Everstiluutnanttikin joutui nöyrtymään suorassa lähetyksessä – näin hävittäjät ärjyivät ilmasotaharjoituksessa Pirkkalassa

Tältä näytti ketterän Gripen-hävittäjän lasku Ruska 23 -harjoituksessa 2:00
Katso video: Tältä näytti ketterän Gripen-hävittäjän lasku Ruska 23 -harjoituksessa maanantaina (Video: Tim Ollikainen)

Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 23 on alkanut tänään eri puolilla Suomea. MTV seurasi harjoitusta Pirkkalassa, josta käsin toimivat muun muassa Ruotsin Gripen-hävittäjät.

Lauantaihin asti kestävään harjoitukseen osallistuu noin 60 ilma-alusta ja noin 4  500 sotilasta. Pirkkalan Satakunnan lennostossa harjoitukseen osallistui suomalaishävittäjien lisäksi ruotsalaisia Gripen-hävittäjiä.

Satakunnan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Petri Landkammer kertoo MTV Uutiset Liven lähetyksessä kyseessä olevan perinteinen kotimaan puolustamisen harjoitus. 

– Tällä kertaa mukaan on kutsuttu myös liittolaisia ja kumppaneita. Puolustusvoimat harjoittelee… Pieni hetki, Landkammer aloittaa hävittäjien huudon taustalla käydessä liian äänekkääksi.

Harjoitus toteutetaan maantieteellisesti laajalla alueella, sillä se ulottuu Pirkkalasta Rovaniemelle saakka.

– Iso-Britannia operoi neljällä F35-hävittäjällä ilmaoperaatioissa ja ruotsalaiset ovat JAS 39 Gripenillä mukana harjoituksessa.

Katso alla olevalta videolta koko everstiluutnantti Petri Landkammerin haastattelu MTV Uutiset Livessä.

Hävittäjät ärjyvät Ruska 23 -harjoituksessa – MTV paikalla 5:56

Gripen osallistui myös alkukesästä Suomessa järjestettyyn Arctic Challenge Excercise -harjoitukseen. Tuolloin ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kuvaili MTV Uutisille Saabin valmistaman Gripenin olevan monitoimihävittäjä, joka kykenee ilmataisteluun sekä iskemään ilmasta maahan ja merelle.

Gripeniin mahtuu 5–6 tonnia asevoimaa ja koneen maksimipaino on 16 tonnia, mikä tarkoittaa, että se on kokoonsa nähden erittäin kykenevä taistelukone.

Ruska 23 -harjoituksessa lennetään sekä matalilla korkeuksilla että tehdään yliäänilentoja, jotka lennetään yli 10 kilometrin korkeudessa mantereen päällä. Maanantaina ja tiistaina lentotoiminta loppuu iltakymmeneltä, siitä eteenpäin lennetään vuorokauden kaikkina aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat