Eveliina Määttäseltä tuore ehdotus yleisurheilijoiden palkaksi – seuraava kysymys kirvoitti naurut: "Saa soittaa"

Eveliina Määttänen alkoi nauraa yhteistyökumppanikysymyksestä – "Saa soittaa" 1:22
Eveliina Määttänen alkoi nauraa yhteistyökumppanikysymyksestä – "Saa soittaa."

Eveliina Määttänen nauraa, ettei hänen puhelimensa ole pirissyt mahdollisten yhteistyökumppanien soitoista tuoreiden onnistumistenkaan jälkeen. 800 metrillä MM-välieriin juosseella suomalaisella on kuitenkin ehdotus, miten yleisurheilijoille voitaisiin maksaa palkkaa.

Määttänen juoksi Budapestin MM-kisoissa 800 metrillä hienosti välieriin ja niissä vielä uuden ennätyksensä: 1.59,81. Määttänen kokee, että Suomen ennätykseenkin hänellä olisi ollut rahkeita – SE on Sara Lappalaisen (o.s. Kuivisto) 1.59,41.

– Vähän tasaisempi vauhdinjako kokonaisuudessaan, niin eiköhän SE sillä olisi rikkoutunut, hän kertoo.

800 metriä Eveliina Määttäsen silmin – suomalaisjuoksija eli huippuiskunsa uudelleen: "Vilkaisin väliaikaa ja tuli pettynyt fiilis" 2:20
800 metriä Eveliina Määttäsen silmin – suomalaisjuoksija eli huippuiskunsa uudelleen: "Vilkaisin väliaikaa ja tuli pettynyt fiilis."

Yhtä kaikki Määttäsen meno hänen uransa toisissa MM-kisoissa kertoi ylvästä kieltä hänen tasostaan.

– Koen, että ihan oikeasti taistelin finaalipaikasta muiden maailman parhaiden naisten kanssa. Konkretisoitui itselleni se, että tämä on se kisaseura, johon minä kuulun ja tämä on minun paikkani.

Kaksi sekuntia vielä nopeammin?

Onnellinen Määttänen kokee, että "parista–kolmesta nimestä" koostuva maailman ultimaattinen kärki on häntä vielä muutaman askeleen edellä, mutta hän on "aika lailla kilpailukykyinen seuraavan ryhmän kanssa".

– Kaksi vuotta sitten en olisi uskaltanut ajatella, että olisi ihan oikeasti mahdollista juosta tällaisella tasolla.

Aiemmin 400 metrillä ja 400 metrin aidoissa kilpaillut Määttänen alkoi tuolloin vasta satsata 800 metrille kaksi vuotta sitten, ja päätös on osoittautunut erinomaiseksi.

Slovenialaisen puolinsonsa Jan Petracin valmentama, perjantaina 28 vuotta täyttävä Määttänen ajattelee, että hänellä on vielä paljon kehittymisen varaa ja omat ajatkin voivat parantua vielä roimasti.

– Kyllä minä uskon, että kaksi sekuntia (tästä) voisi olla se, missä minun ultimaattinen huippuni on.

"Ei ole kukaan soitellut toistaiseksi"

Määttänen on urheilu-uransa ohessa tehnyt töitä. Viime syksyyn asti hän työskenteli farmaseuttina apteekissa, kunnes siirtyi etätöihin. Hän kertoo pystyneensä sen myötä aikatauluttamaan arkeaan urheilun ehdoilla.

– Toki saamaan työn kautta ajatuksia välillä myös pois juoksuradoilta. Se on ollut minulle oikein hyvä ja tasapainoinen ratkaisu.

Määttäsellä on kuitenkin myös sanottavaa monen yleisurheilijan taloudellisista realiteeteista. Hän luonnehtii yleisurheilua ankaraksi lajiksi – harva kovimpia tähtiä lukuun ottamatta tienaa lajista paljoa.

– Minun mielestäni joukkuelajeista voisi yleisurheiluunkin ottaa esimerkkiä. Monelle urheilijalle säännöllinen tulonlähde voisi olla avain menestykseenkin, Määttänen sanoo, kun häntä haastatteleva MTV Urheilun Jukka Lohva nostaa esimerkiksi jääkiekon SM-liigan, jossa pelaajat saavat pääsääntöisesti riittävästi tuloja urheilusta urheilija-arkensa pyörittämiseen.

– Voisivatko urheiluseurat maksaa vaikka kuukausipalkkaa, tai joku yhteistyökumppani maksaa urheilijalle arjen kuluihin tukea? Määttänen ehdottaa, olkoonkin että idean toteutumista voivat vaikeuttaa seurojen taloudelliset haasteet.

Solkenaan potentiaaliset yhteistyökumppanit eivät ole Määttäselle hänen viimeaikaisten juoksujen jälkeen soitelleet – päinvastoin.

– Ei ole kyllä kukaan soitellut toistaiseksi, että saa soittaa, Määttänen sanoo ja nauraa raikuvasti.

Ylälaidan videolla Määttänen kertoo palkanmaksuehdotuksensa ja nauraa seuraavalle kysymykselle mahdollisten yhteistyökumppaneiden soitoista.

Lue myös:

    Uusimmat