Euroopan rakennusperintöpäivät kyselevät lasten ympäristön perään

Uutta rakennetaan ja vanhaa korjataan - mutta harvemmin kysytään lapsilta, miltä nämä haluavat oman elinympäristönsä näyttävän. Euroopan vuosittaiset rakennusperintöpäivät kiikaroivat tänä vuonna ympäristöä lasten vinkkelistä ja patistelevat kuntia, arkkitehtejä ja kaavoittajia noteeraamaan tämän kansanosan toiveet osaksi rakentamista.

Lapsuuden rakennettu ympäristö -teemalla pidettävät rakennusperintöpäivät ovat vasta syksyllä, mutta jo nyt julkaistu teos esittelee eri-ikäisten ja eri paikkakunnilta olevien ihmisten omia lapsuuden ympäristöjä.

-Euroopan rakennusperintöpäivien viettoa on sekin, että varttunut väki kertoo oman lapsuutensa pihoista, kouluista tai kouluteistä, päivien Suomeen johtoryhmän puheenjohtaja, professori Aarne Laurila sanoo.

Laurilan mukaan rakennusperintöpäivien tarkoituksena on innostaa suunnittelijoita, rakennuttajia ja rakentajia, mutta myös viranomaisia kuuntelemaan kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä.

Päivien viettoa ei ole tarkoitus ohjailla ylhäältäpäin, vaan kullakin paikkakunnalla voidaan ottaa esille kunnan omia kiinnostuksen aiheita. Mukaan toivotaan mm. lasten hyväksi toimivia järjestöjä, kouluja ja lasten vanhempia.

-Kunnat päättävät puistoista, leikki- ja urheilukentistä, kaduista, teistä ja usein myös luonnon käsittelystä yhteisessä ympäristössä. Kunnat rakennuttavat myös itse kouluja ja päiväkoteja, Laurila huomauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja