Euron ongelmia ratkoo uusi varjoryhmä

Eurokriisin tuoksinassa Eurooppaan on luotu uusi, epävirallinen johtoryhmä, joka ei kuitenkaan ole vielä osoittanut pystyvänsä suuriin ratkaisuihin.

Frankfurtin ryhmä -nimellä kulkeva joukko on käytännössä ottanut euroryhmän johtajuuden itselleen.

Sen kokouksissa ovat olleet mukana Ranskan ja Saksan johtajat Nicolas Sarkozy ja Angela Merkel, Euroopan unionin komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompoy, Euroopan keskuspankin (EKP) johtaja Mario Draghi, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääsihteeri Christine Lagarde, euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sekä EU:n talouskomissaari Olli Rehn.

Euroopan uusi politbyroo tapasi neljä kertaa viime viikon G20-kokouksen kulisseissa Ranskan Cannesissa. Frankfurtin ryhmä antoi Kreikalle kansanäänestystä koskeneen uhkavaatimuksen ja pakotti Italian vastaanottamaan IMF:n valvontaryhmän.

Obaman ehdotusta vastustettiin

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama oli mukana yhdessä Frankfurtin ryhmän kokouksessa.

Kokouksesta tihkuneiden tietojen mukaan Obama vaati EKP:n resurssien käyttöönottoa eurokriisin ratkaisemiseksi. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että EKP alkaisi ostaa eurovaltioiden lainoja vailla rajoituksia. Tämä ratkaisisi euron akuutin kriisin, mutta saattaisi aiheuttaa moraalikadon avustettavissa maissa, joilta häviäisi välitön pakko muuttaa talouksiensa rakenteita.

Saksan liittokansleri Merkel ja EKP:n pääjohtaja Draghi vastustivat Obaman ehdotusta. Obama ehdotti myös, että euromaat voisivat lainata IMF:ltä rahaa entistä helpommin, mutta Saksan keskuspankki vastusti tätäkin ehdotusta.

Kun G20-maiden virallinen kokous oli myöhemmin alkamassa ja Merkel saapui kokoustiloihin, Obama vei hänet hetkeksi sivuun. Avoinna ollut mikrofoni paljasti Obaman sanoneen, että Merkelin ja kumppaneiden on nyt oltava luovia, jos EKP:n roolin kasvattaminen ei käy.

Ennen kokousta Obama oli puhunut myös Iso-Britannian pääministerille David Cameronille, joka on julkisesti vaatinut EKP:n roolin muuttamista enemmän Yhdysvaltojen ja Englannin keskuspankkien kaltaiseksi.

Säilyykö uusi ryhmä pitempään?

Frankfurtin ryhmä syntyi, jotta eurokriisissä olisi taho, joka pystyy vastaamaan markkinoiden nopeuteen.

Vaikuttaa siltä, että "Groupe de Francfortin" tulevaisuus on taattu jo siitä syystä, että heikon Ranskan ja vahvan Saksan välille tarvitaan joku, joka neuvottelee niiden väliset kiistat parhain päin.

Uuden, kulissien takaa toimivan ryhmän kohtaloksi voi kuitenkin koitua kansalaisten ja joukosta pois jätettyjen päättäjien vastustus.

Hollannin, Slovakian ja Suomen poliitikot ovat Reutersin tietojen mukaan jo purnanneet päätöksistä, jotka on tehty heidän selkiensä takana.

Kreikassa ja Italiassa "Merkozyn" eli Sarkozyn ja Merkelin ylimielisyyttä Papandreouta ja Berlusconia kohtaan on kritisoitu kovin sanoin.

– Legitimiteetin ja tehokkuuden välillä on aina kompromissi, sanoi Frankfurtin ryhmästä tietävä EU-viranomainen.

– Euroalueen instituutioita ei luotu kriisinhallintaan, joten tarvitsemme kekseliäitä ratkaisuja.

(MTV3 - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat