Eurobarometri: Suomalaisilta lähes yksituumainen tuki Ukrainan auttamiselle

EU-kansalaisten mielipiteitä luotaava Eurobarometri kertoo, että Ukrainalle annettava humanitaarinen apu saa unionin jäsenmaissa vahvan tuen. 

Tuoreen Eurobarometrin mukaan apua kannattaa kaikista vastanneista 87 prosenttia. Suomalaisten keskuudessa kannatus yltää 97 prosenttiin.

Suomalaisista vastaajista 96 prosenttia suhtautuu myönteisesti sotaa pakenevien ihmisten vastaanottamiseen, kaikista vastaajista 84 prosenttia.

Venäjän johtoon ja yrityksiin kohdistettavia talouspakotteita kannatti 88 prosenttia suomalaisista ja 72 prosenttia kaikista. 

Ukrainan taloudellista tukemista kannatti 94 prosenttia suomalaisista ja 70 prosenttia kaikista.

Sama ero näkyi myös kysyttäessä Ukrainan saamaa asemaa EU:n ehdokasmaana. 

EU-kansalaisista kuusi kymmenestä hyväksyy ehdokasmaan aseman ja EU:n rahoituksen, jolla hankitaan puolustustarvikkeita ja toimitetaan ne Ukrainalle. Suomalaisista EU-jäsenyysehdokkuuden hyväksyy 72 prosenttia ja puolustustarvikkeiden rahoittamisen 86 prosenttia.

EU:n yhteinen puolustus- ja turvallisuuspolitiikka saa koko EU:ssa 77 prosentin kannatuksen ja Suomessa 82 prosenttia.

Suomalaiset ovat myös muita eurooppalaisia hanakampia kannattamaan pyrkimyksiä lisätä puolustustarvikkeiden tuotantokapasiteettia. Kaikista tänä kannatti 71 prosenttia, suomalaisista 83 prosenttia.

Valoisampi talousnäkymä

Käsitys Euroopan talouden tilanteesta on piristynyt verrattuna viime syksyn eurobarometriin

Kaikista vastaajista 47 prosenttia ja suomalaisvastaajista 54 prosenttia pitää sitä nyt hyvänä. Hiukan alle puolet arvioi, että Euroopan taloudellinen tilanne pysyy vakaana seuraavat 12 kuukautta.

Myös euron kannatus on vahvaa. Euroalueen kansalaisista 78 prosenttia piti euroa hyvänä asiana, suomalaisista 90 prosenttia.

Kevään Eurobarometri toteutettiin 27 EU-maassa huhtikuun aikana. Siihen haastateltiin kasvokkain liki 27 000:ta EU-maiden kansalaista. Suomalaisia vastaajia oli tuhat.

Lue myös:

    Uusimmat