EU syntyi rauhantahdosta

Euroopan unioni oli alun alkaen ennen kaikkea rauhan hanke. Kahden maailmansodan jälkeen eurooppalaiset haaveilivat pysyvästä rauhasta, mutta samalla pelkona oli uusi suursota.

Kaikki alkoi siitä, kun vanhat viholliset Saksa ja Ranska päättivät alkaa yhteistyöhön.

Yhteistyön alku 1950–1960-luvuilla

Ranskalainen virkamies Jean Monnet ottaa yhteyttä maansa ulkoministeriin Robert Schumaniin mielessään uusi idea: Saksan ja Ranskan tulisi yhdistää hiili- ja teräsvarantonsa.

Ehdotuksen pohjana oli ajatus, että näitä raaka-ainevaroja valvoisi kansainvälinen, riippumaton viranomainen. Samalla yksi syy Saksan ja Ranskan väliseen jännitykseen voitaisiin poistaa. Monnet arvioi järjestelyn tuovan myös varoja sodan jälkeisen Euroopan jälleenrakennukseen.

Schumanin julistuksena tunnettu ehdotus käynnisti neuvottelut, jotka johtivat Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) perustamissopimuksen allekirjoittamiseen Pariisissa 18. huhtikuuta vuonna 1951. Saksan ja Ranskan lisäksi sopimuksen allekirjoittivat Italia, Belgia, Alankomaat ja Luxemburg.

Hiili- ja teräsyhteisö käynnisti prosessin, joka johti laajempaan yhteistyöhön Euroopassa. Euroopan talousyhteisön (ETY) ja Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) sopimukset allekirjoitettiin Roomassa 25. maaliskuuta 1957.

Laajentumisen 1970- ja -80-luvut

Yhteisö laajentui ensimmäisen kerran vuonna 1973, kun Yhdistynyt kuningaskunta, Irlanti ja Tanska liittyivät jäseniksi.

Kreikasta tuli jäsen vuonna 1981 ja Espanjasta ja Portugalista vuonna 1986.

90-luku

Suomi, Ruotsi ja Itävalta liittyivät unioniin vuoden 1995 alusta.

Sopimus Euroopan unionista eli Maastrichtin sopimus käsitti myös sitovan suunnitelman talous- ja rahaliitosta toteutettiin kolmessa vaiheessa.

Euroopan keskuspankki aloitti toimintansa vuonna 1999 ja 12 maata otti yhteisvaluutta euron käyttöön vuonna 2002.

2000-luku

Unionin laajentuminen Itä- ja Keski-Eurooppaan alkoi 2000-luvun alkupuolella. Sen pohja oli Euroopan kahtiajaon päättymisessä 1990-luvun alussa.

EU:n suurin laajentuminen tapahtui vuonna 2004, kun Euroopan unioniin liittyi kymmenen uutta valtiota: Latvia, Liettua, Kypros, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro.

Jäsenmaiden määrä kasvoi 27:ään vuoden 2007 alusta, jolloin Bulgaria ja Romania liittyivät unioniin.

Uusimmat