Mainos

EU penkoo esiin roskalainat

EU-maat ovat päättäneet kaksinkertaistaa Itä-Euroopan maille suunnatun lainapaketin 50 milljardiin euroon. EU on myös valmis lainaamaan 75 miljardia euroa lisää Kainsainväliselle valuuttarahastolle, jotta se voi rahoittaa pahiten kansainvälisestä taloustilanteesta kärsiviä maita.

Tänään Brysselissä päättynyt EU-maiden huippukokous pääsi vihdoin viimein sopuun myös siitä, miten EU:n budjetista rahoitettava 5 miljardin euron elvytyspaketti käytetään. Suomi ja Viro saivat pakettiin maita yhdistävän Estlink 2 -sähkökaapelihankkeen. Suomi saa osansa myös tukipaketin varoilla kehitettävistä maaseudun internetyhteyksistä. Tukipaketin sisällöstä on taisteltu peräti kolme kuukautta, mikä on naurettavan paljon tässä taloustilanteessa, jossa elvytystoimilla on kiinni.

Pääministeri Matti Vanhanen piti EU-huippukokouksen tärkeimpänä saavutuksena kuitenkin sitä, että rahoituslaitosten tilanteet aiotaan selvittää mahdollisten ongelmien varalta.

Osa EU-maista karsasti Suomen puskemaa ajatusta "läpivalaista" tärkeimpien rahoituslaitosten tilanne. Pelkona on, että esiin saattaisi vielä pulpahtaa pahojakin roskalainoja. Vanhanen kuitenkin korosti, että tämä on ainoa keino palauttaa luottamus rahoitusmarkkinoihin, ja saada sen myötä maailmantalouden rattaat pyörimään.

Euroopassa valtiovarainministerit ryhtyvät selvittämään tapaa, jolla tämä rahoituslaitosten "stressitesti" tehdään. EU-huippukokous lähetti asiasta viestin myös johtavien talousmaiden, G20-maiden huippukokoukseen. G20-maiden valtiovarainministerit ovat jo puoltaneet tällaisiin toimiin ryhtymistä. Yhdysvalloissa suurimpien rahoituslaitosten tilanne "läpivalaistaan" parin kuukauden sisällä.

Suomi neuvoo muita EU-maita pankkikriisin tuomalla kokomuksella

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.