EU:n ilmastopalvelu: Seitsemän viime vuotta mittaushistorian kuumimmat koko maapallolla

Näin ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen säihin tulevaisuudessa 5:03
Video: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa Suomen säihin tulevaisuudessa

Viimeiset seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian kuumimmat koko maapallolla, selviää EU:n Copernicus Climate Change Service (C3S) -ilmastonmuutostietopalvelusta.

Keskilämpötila on kohonnut jo 1,1–1,2 astetta jälkiteollisesta ajasta. Viime vuosi oli mittaushistorian viidenneksi lämpimin koko maapallolla.

Useat maat ovat kärsineet viime vuosina ilmastonmuutokseen liittyvistä tuhoisista sääilmiöistä. Esimerkiksi Venäjällä Siperiassa ja Australiassa on koettu ennätyslaajoja maastopaloja.

Viime kesänä myös lukuisissa Välimeren maissa kärsittiin laajoista maastopaloista ja kuumuusaallosta. Myös Pohjois-Amerikassa mitattiin poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja.

–  Nämä kaikki ovat vahvoja muistutuksia siitä, että meidän täytyy muuttaa tapojamme ja ottaa päättäväisiä ja tehokkaita askeleita kohti kestävää yhteiskuntaa ja vähentää päästöjä, sanoi C3S:n johtaja Carlo Buontempo.

Video: Näin ilmastonmuutos näkyy jo Suomessa.

Lumettomat talvet ja tulivat pellot – näin ilmastonmuutos näkyy Suomessa:"Eliöstö ei ole sopeutunut näin nopeisiin muutoksiin" 4:04

Lue myös:

    Uusimmat