Mainos

EU-mailta vihreä valo Viron eurojäsenyydelle - kolikot Suomesta

EU-maat ovat hyväksyneet Viron liittymisen euroalueeseen ensi vuodenvaihteessa. Asiasta päätettiin EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

Lopullisen sinettinsä Viron jäsenyys saa EU:n valtiovarainministerien kokouksessa ensi kuun puolivälissä, jolloin lyödään lukkoon myös Viron kruunun lopullinen vaihtokurssi euroon nähden.

Virosta tulee seitsemästoista euroa käyttävä maa, kun se liittyy yhteisvaluutta-alueeseen vuodenvaihteessa.

Kolikot tulevat Suomesta

Viron tulevat eurokolikot valmistetaan Suomessa, Vantaan Turvalaaksossa. Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson kertoo, että kolikoiden lyömiseen tarvittavat välineet ovat jo valmiina odottamassa lopullista päätöstä sille, että Viro saa siirtyä euroaikaan.

- Tuotanto voidaan käynnistää periaatteessa heti seuraavana päivänä, Gustafsson kertoo.

Rahapaja voitti Viron kolikkotuotannon tarjouskilpailussa ja on tehnyt sopimuksen eurojen lyömisestä Viron keskuspankin, Eesti Pankin, kanssa. Virossa ei ole omaa rahapajaa.

Viron euron kansallinen kuvitus on ratkaistu jo vuosia sitten. Maassa järjestettiin vuonna 2004 suunnittelukilpailu ja äänestys euron ulkoasusta. Maapuolelle tulee Viron kartta ja sana Eesti.

- Kolikoiden lyömiseen tarvittavat erikoistyökalut on testattu pienillä erillä ja varmistettu, että ne antavat oikean paksuisen ja näköisen kolikon, Gustafsson kertoo.

Kolikoiden kuljetuksesta tai valmistusmääristä Gustafsson ei turvallisuussyistä kerro mitään.

Virolaismediat ovat aiemmin kertoneet Viron pankilta saamiinsa tietoihin viitaten, että Suomesta kuljettaisiin laivalla Viroon noin 600 tonnia eurokolikoita. Rahapaja valmistaa kaikki Suomen rahaliikenteeseen tulevat eurorahat. Suomalaislähtöisiä euroja on käytössä myös Kreikassa, Luxemburgissa, Sloveniassa, Kyproksella ja Irlannissa.

(MTV3-STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.