EU lisäämässä palvelujen kilpailuttamista

EU-maat ovat päässeet yksimielisyyteen siitä, että palvelujen liikkumista maasta toiseen pitäisi helpottaa. Kiistanalaiseen lakiesitykseen tehdään kuitenkin huomattavia muutoksia.

Kiista palvelujen vapauttamisesta kaappasi pääosan EU:n eilisessä huippukokouksessa erityisesti Ranskan noustua vastustamaan hanketta.

Valtiojohtajat sopivat myöhään illalla, että palvelujen vapauttamista koskevaa lakiesitystä muutetaan reilusti. EU-maat pääsivät kuitenkin yksimielisyyteen siitä, että palvelujen liikkumista maasta toiseen pitäisi helpottaa.

Ranskassa vasemmisto ja ay-liike ovat protestoineet äänekkäästi esitettyä palveludirektiiviä vastaan, koska ne pelkäävät lain johtavan työlainsäädännön höltymiseen ja työpaikkojen siirtymiseen halvempiin Itä-Euroopan maihin. Asiasta on tullut maassa niin suuri, että sen on pelätty vaikuttavan ratkaisevasti kansanäänestykseen EU-perustuslaista, joka järjestetään toukokuussa.

Esitystä ei vedetä pois

Puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker painotti, että esitystä muutetaan, koska Euroopan sosiaalista mallia tulee kunnioittaa.

-Sanomme kyllä palvelumarkkinoiden avaamiselle, mutta sanomme ei sosiaaliselle dumppaamiselle, Juncker painotti myöhään illalla tiedotustilaisuudessa.

Saman toistivat useat EU-johtajat, etunenässä Ruotsin pääministeri Göran Persson. Ranskan presidentti Jacques Chirac on vaatinut, että direktiiviehdotus kirjoitetaan täysin uusiksi. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kuitenkin painotti, että komissio ei aio vetää pois lakiesitystä, ainoastaan muokata sitä.

-Olen optimistinen, että löydämme keinon sovittaa eri näkemykset yhteen, Barroso vakuutti.

Vanhanen: Yhteismarkkinat tarpeen

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan uuden esityksen valmistelu ei tule olemaan helppoa.

-Edessä on paljon työtä, jotta saadaan aikaan laaja yhteisymmärrys, Vanhanen myönsi.

Vanhanen painotti kuitenkin, että palveludirektiivin tarpeellisuudesta ollaan yhä periaatteessa yhtä mieltä.

-Kukaan ei lopulta vastustanut sitä, että myös palveluille tarvitaan yhteismarkkinat. Se oli selvä vastaus keskustelun peruskysymykseen, Vanhanen sanoi monituntisen istunnon jälkeen.

Kiinan asevientikielto jäi käsittelemättä

Kysymystä Kiinan asevientikiellosta ja sen purkamisesta ei otettu lainkaan esille EU:n ulkoministerien kesken eilen. Brysslin huippukokouksen yhteydessä kokoontuneet ulkoministerit keskittyivät muihin asioihin.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi, että kiellon purkaminen voi ainakin viivästyä suunnitellusta aikataulusta.

-Aikaisemmissa valmisteluissa on lähdetty siitä, että ehkä kesäkuun aikana. Nyt näyttää siltä, että aikataulu venynee, Tuomioja sanoi.

Suomi on tukenut asevientikiellon purkamista, mutta EU-maat ovat olleet asiassa jakautuneita.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 23.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat