Mainos

EU antoi lyhyen version ehdotuksesta kauppajulistukseksi

Euroopan Unioni antoi torstaina yhdessä viiden muun maan kanssa WTO:n ministerikokouksen osanottajille lyhennetyn version ehdotuksestaan Seattlen kauppajulistukseksi. EU, Unkari, Japani, Etelä-Korea, Sveitsi ja Turkki haluavat ehdotuksella ratkaista WTO:n kauppaneuvottelujen pitkään jatkuneen takalukon.

-Esiintymisen on nyt loputtava ja kovan työn alettava, sanoi EU:n edustaja varhain torstaiaamuna Seattlessa komission tiedotustilaisuudessa. Jos vakavat neuvottelut eivät ala tänään, on vaikea nähdä, että ne alkaisivat ollenkaan, sanoi hän. Ehdotuksella "samanmieliset" toivovat keskustelujen vauhdittuvan niin, että uudesta kierroksesta olisi mahdollista sopia Seattlessa. Lyhyet tekstit ovat toistaiseksi ainoat yhtenäiset ehdotukset kauppajulistukseksi.

WTO:n kokouksen viisi työryhmää valmistelee omia alakohtaisia ehdotuksiaan näkemysten yhdistämiseksi. Niissä on osia EU:n ehdotuksesta ja myös paljon erimielisiä kohtia. Niiden työn toivottiin antavan jo torstaina pohjan sopimuksen esteenä olevien suurimpien erimielisyyksien täsmentämiseksi ja neuvottelemiseksi. Neuvotteluaika uudesta kierroksesta päättämiseksi on käymässä todella vähiin ja kokouslähteet arvioivat, että kokous saattaa jopa venyä yli perjantai-iltapäivän, jolloin sen on määrä päättyä.

-Tänään on tehtävä paljon ja päästävä vihdoin käsiksi substanssikeskusteluun, sanoi komission kauppaneuvottelija Herve Jouanjean. Suomen valtuuskunnan jäsen arvioi torstaipäivän ja perjantain vastaisen yön kriittisiksi sovun löytymisen kannalta. Maatalouden neuvotteluryhmässä on maatalousministeri Kalevi Hemilän mukaan tapahtunut merkittävää lähentymistä.

-Olemme hyvin lähellä asioiden sopimista. Ei tämä asia kaadu ilmeisesti ainakaan maatalouteen, sanoi Hemilä. Maataloustekstiä valmisteltiin sekä WTO:n työryhmässä että ns. vihreän huoneen ryhmässä, jossa on on mukana parikymmentä keskeistä kauppamaata. Hemilän mukaan tavoitteena on, että eri maat ja ryhmät voisivat käsitellä maataloustekstin vielä torstaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.