Eturauhasvaivoja hoidetaan yhä enemmän lääkkeillä

Miesten eturauhasvaivojen hoito lääkkeillä on viime vuosina selvästi lisääntynyt, ja vastaavasti suurentuneen eturauhasen leikkauksia tehdään entistä vähemmän. Taustalla on toisaalta lääkehoidon kehittyminen, toisaalta se että vaivoista kärsivät entistä useammin hakeutuvat ajoissa lääkärin puheille.

Eturauhasen liikakasvusta ja siitä seuraavista virtsaamisvaivoista kärsii Euroopassa arviolta puolet yli 60-vuotiaista miehistä. Eliniän pidentyessä ja väestön ikääntyessä eturauhasvaivojen määrä tulee jatkuvasti lisääntymään. Eturauhasvaivat ja niiden hoito ovat yksi Barcelonassa äskettäin pidetyn kansainvälisen urologikongressin aiheista. Euroopan urologiyhdistykseen kuuluu noin 5000 alan erikoislääkäriä 42 maasta.
-Eturauhasen liikakasvusta kärsivät potilaat tulevat nykyisin hoitoon aikaisemmassa vaiheessa kuin ennen, ja jopa 90 prosenttia heistä voidaan hoitaa ilman leikkausta, kertoo professori Claude Schulman Brysselin yliopistosta.

Eturauhanen sijaitsee virtsaputken ympärillä, joten sen hyvänlaatuinen liikakasvu puristaa virtsaputkea. Tyypillisiä oireita ovat heikko virtsasuihku, tunne että rakko ei tyhjene kokonaan sekä tihentynyt virtsaamistarve. Vaiva käy kiusalliseksi, jos yöllä pitää nousta tämän tästä ja päivisin huolehtia siitä että vessa on aina lähettyvillä. Jos ahtauma on hyvin suuri, virtsaputki saattaa tukkeutua kokonaan. Monet eturauhasen liikakasvusta kärsivät miehet kokevat oireensa niin noloiksi ja kiusallisiksi, etteivät hakeudu hoitoon. Taustalla voi olla myös syövän pelko, vaikka hyvänlaatuinen liikakasvu onkin eri asia kuin syöpä.

Suomessa eturauhasen liikakasvua hoidetaan lähinnä kahdella lääkeaineella, finasteridilla ja tamsulosiinilla. Etenkin hoidon alkuvaiheessa saatetaan käyttää molempia. Joissakin tapauksissa rauhasta pienentävä leikkauskin on tarpeen. Finasteridi pienentää varsinaista rauhaskudosta, tamsulosiini taas rentouttaa rauhasen lihassoluja ja siten vähentää virtsaputkeen kohdistuvaa puristusta. Molempien päiväannos maksaa noin 10 markkaa, mistä Kela korvaa puolet. Oireet saattavat lääkehoidolla helpottua nopeastikin. Virtsarakon ja munuaisten vaurioiden korjaantuminen saattaa kuitenkin kestää jopa vuosia, jos vaivat ovat jatkuneet pitkään. Lääkkeiden lisäksi eturauhasvaivoihin on tarjolla erilaisia luontaistuotteita, joiden lääkevaikutusta ei ole tutkittu.

Lue myös:

    Uusimmat