Etkö kykene kieltäytymään seksistä tai ruoasta? Vika on aivoissasi

Miksi osa meistä sortuu esimerkiksi mässäilyyn ja toisilla on rautainen itsekuri?

Osa meistä sortuu helposti mässäilyyn, toiset taas harrastavat runsaasti yhden yön suhteita. Toisia ylensyönti tai useat suhteet taas ei kiinnosta tippaakaan. Miksi?

Syy saattaa löytyä aivoista, kertoo vitals.msnbc.msn.com. Tutkijoiden mukaan erot ihmisten käytöksessä saattavat löytyä tyylistä, jolla aivojen palkitsemiskeskus reagoi ruokaan ja seksiin. Dartmouth Collegessa tehdyn tutkimuksen mukaan tietyn aivoalueen stimuloiminen saattaa ennustaa syömis- ja seksikäyttäytymistä.

Reaktio ruokaan ennustaa lihomisen

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin ruokaan, erotiikkaan, maisemiin ja ihmisiin liittyviä kuvia. Samalla heidän aivojaan kuvattiin. Tutkimukseen osallistui 48 naista, jotka eivät tienneet, mitä testeillä tutkittiin. Kuuden kuukauden kuluttua samat naiset palasivat laboratorioon, jossa heidän piti käydä vaa'alla ja vastata kyselyyn.

Ne naiset, joiden aivot olivat reagoineet voimakkaasti ruoan kuviin, olivat lihoneet muita enemmän. Jos aivot taas reagoivat eroottisiin kuviin, nainen harrasti todennäköisesti enemmän seksiä ja kuvaili seksihaluaan voimakkaaksi.

Erikoista kyllä halut eivät sekoittuneet: jos nainen reagoi voimakkaasti ruokaan, hän ei kuitenkaan reagoinut erotiikkaan.

Jos sinulla siis on vaikeuksia sanoa "ei", kyse ei välttämättä ole tahdonvoiman heikkoudesta. Professori BillKelley selvittää tilannetta näin: jos aivosi reagoivat voimakkaasti johonkin ärsykkeeseen, on todennäköisempää, ettet kuule, kun rationaaliset aivosi yrittävät kieltää sinua ja sanovat "ei".


Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat