Etelässä veneillään ja idässä vielä hiihdetään - "Kyllä kevät taisi nyt tulla jäädäkseen"

Kevään lämpöennätys Salossa 2:28

Kevät etenee nyt vauhdilla. Tänään on ollut tähänastisen kevään lämpimin päivä. Lounais-Suomessa lämpötila lähenteli 16 astetta ja muuallakin Etelä-Suomessa on päästy 15 asteen tuntumaan. Monet muuttolinnut ovat jo saapuneet ja kevään merkkeinä pidetyt kasvit kukkivat.

Etelä-Suomessa aloitellaan veneilykautta samaan aikaan kun Pohjois-Karjalassa ja Lapissa vielä hiihdetään. Suomi on iso maa, mutta kevät etenee nyt kaikkialla. Terminen kevät on alkanut jo Etelä- ja Keski-Suomessa eli vuorokauden keskilämpötila on nollan yläpuolella.

– Ei ehkä ihan vielä Lapissa, mutta pohjoisessakin on terminen kevät alkamassa näiden lämpimien päivien ansiosta, arvioi MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Sinivuokot ja leskenlehdet kukkivat

Luonto-Liitto kerää kevätseurannassaan kansalaisilta havaintoja kevään etenemisestä. Monia kevään airueina pidettyjä lajeja on jo havaittu: kimalaisia, perhosia, muuttolintuja, sinivuokkoja, jopa siilejä.

– Sinivuokkojen kukinta on alkanut kunnolla Etelä-Suomessa ja leskenlehdet ovat täydessä vauhdissa. Pohjoisin havainto on Kuopiosta asti, kertoo Luonto-Liiton Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola.

Hiihtokelit vielä monessa paikassa

Koko Suomessa lämpötilat ovat nyt 7-8 astetta tavanomaista korkeampia. Salossa ja Kemiönsaaressa mitattiin kevään lämpöennätys 15,9 astetta. Pohjois- ja Itä-Suomessa on vielä yöpakkasia, mutta päivällä päästään reilusti plussalle. Joensuussa Pyhäselällä hiihtokelit olivat tänään vielä hyvät.

– Parin tunnin lenkki. Se on sopiva. Muutamia hiihtäjiä siellä tapaa ja kaikki ovat yhtä mieltä, että tämä on nautintoa, sanoo Pyhäselällä hiihdellyt Pentti Miettinen.

– Tiedän, että siellä on 15-20 senttiä rautajäätä ja loput kohvaa. Sitä en osaa sanoa, paljonko sitä on, arvioi Antti Marila Pyhäselän jäällä.

Viranomaisten mukaan Etelä-Suomessa järvien jäille ei enää kannata mennä. Itä- ja Keski-Suomessakin jäät voivat olla jo petollisen heikkoja.

11 000 keväthavaintoa kansalaisilta

Etelässä odotellaan seuraavaksi valkovuokkojen kukintaa ja tiirojen saapumista. Suomalaiset raportoivat keväthavaintojaan ahkerasti.

– Voi sanoa, että innokkaasti. Viime vuonna saimme 11 000 havaintoa yhteensä, huomauttaa Vilja Tupola.

Luonto-Liitolle lähetetyt havainnot päätyvät Luonnontieteelliseen keskusmuseoon (Luomus). Siellä niiden avulla tutkitaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen etenemistä.

Lähipäivinä on luvassa vielä lämpenevää.

– Hyvin lämpimältä näyttää jatko. Huomenna lämpötila voi lounaassa kivuta 17-18 asteeseen. Koko ensi viikkokin näyttää lähes yhtä keväiseltä kuin tämä viikko. Kyllä kevät taisi nyt tulla jäädäkseen, uskoo Aleksi Jokela.

Lue myös:

    Uusimmat