Alkaako terminen kevät tänä viikonloppuna? Meteorologi lupaa viikonlopuksi jo terassikelejä, eikä lämpöaallolle näy loppua

Viikonlopusta on tulossa keväisen lämmin ja on mahdollista, että jopa terminen kevät on alkamassa.

Perjantaipäivää on vietetty tänään varsin leudossa kevättalven säässä eri puolilla maata. Kaikkein lämpimintä on ollut läntisessä Lapissa.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että Ylitornion Meltosjärven mittausasemalla lämmintä oli tänään ylimmillään jo 6,6 astetta. Kuuden asteen rajapyykki on ylitetty myös Pohjois-Pohjanmaalla. Pääkaupunkiseudullakin lämmintä on ollut yli 5 astetta.

Huomenna lämpötila nousee tästäkin.

– Huomenna näihin lukuihin voi lisätä vielä 2–5 astetta Etelä- ja Keski-Suomessa. Viisi asetta ylittyy monin paikoin muuallakin, ja aurinko paistaa pääosin kirkkaalta taivaalta.

Yöt ja aamut ovat edelleen kylmiä, muistuttaa Mäntykannas.

– Pakkasta voi olla yöllä viisi astetta, paikoin enemmänkin, mutta aamun aikana nopeasti aurinko lämmittää. 

Joko alkaa terminen kevät?

Huominen voi olla kuluneen vuoden lämpimin päivä. 

– Tammikuussa lämmintä oli 8,8 astetta korkeimmillaan. Koko Suomen mittakaavassa huominen on heittämällä lämpimin. Se myös tuntuu lämpimältä, kun tuuli on heikko ja aurinko paistaa. Ihan ovat terassikelit. Ja terminen kevätkin voi olla alkamassa. Etelä- ja Keski-Suomessa ollaan ainakin sen kynnyksellä, Mäntykannas kertoo.

Terminen kevät tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila kohoaa nollan ja + 10 asteen välille pysyvästi. Terminen talvi taas tarkoittaa sitä, että keskilämpötila on pakkasen puolella.

Lämmintä ilmaa puhkuva korkeapaine näyttää pysyvän Suomen yllä sitkeästi ainakin ensi viikon loppupuolelle.

– Yöt mennään pakkasella, mutta päivällä tullaan reilusti plussalle. Jossain vaiheessa se kymmenenkin astetta ylittyy.

– Ei voisi paljon hienompaa olla kevätsää.

Katupölyä, siitepölyä vai koronaa?

Mäntykannas muistuttaa vielä kevään kurjemmasta puolesta, eli lumen sulamisen myötä ilmaan nousevasta katupölystä.

– Runsaslumisen ja liukkaan talven jälkeen teillä ja kaduilla on paljon hiekkaa ja kun se alkaa kuivan sään aikana pölistä, siinä allergiaoireet rehahtavat aika monella.

Ilmassa voi olla lähipäivinä lisäksi kevään ensimmäisiä siitepölyjä.

– Lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä on tullut Suomeen pääosin vielä kaukokulkeutumana, mutta pikkuhiljaa ne alkavat jo meilläkin kukkia. Herkimmille saattaa tulla oireita.

– Ei siis kannata säikähtää. Kaikki nuha ei ole välttämättä koronaa, Mäntykannas rauhoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat