Mainos

Estonia-onnettomuuden rikostutkimukset lopetetaan

Ruotsalainen pääsyyttäjä Tomas Lindstrand päätti tänään lopettaa Estonia-onnettomuutta koskevat rikostutkimukset. Tämä merkitsee sitä, ettei ketään aseteta syytteeseen 852 ihmisen hengen vaatineesta onnettomuudesta.

Lindstrandin mukaan ei ole osoitettavissa, että joku olisi tehnyt rikoksen onnettomuuden yhteydessä. Tällä hän ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan halua sanoa, ettei kukaan tehnyt mitään virheitä. Lindstrandin mukaan ei ole myöskään erityisen luultavaa, että aluksen virolainen komentaja Arvo Andresson olisi joutunut syytteeseen, jos hän olisi selvinnyt onnettomuudesta hengissä. Hänenkään toimintaansa olisi ollut vaikeaa osoittaa rikolliseksi.

Lindstrandin johtopäätökset perustuvat hänen omien tutkimustensa lisäksi kansainvälisen tutkintakomission viime vuoden lopulla valmistuneeseen loppuraporttiin sekä saksalaisen asiantuntijaryhmän raporttiin. Myöskään tutkintakomissio ei osoittanut keitään syyllisiksi onnettomuuteen.

Lindstrand on todennut selvityksissään, ettei sen paremmin Estonian rakentanut telakka kuin sen omistajatkaan syyllistyneet sellaiseen rikokseen, josta ne voitaisiin asettaa syytteeseen. Tutkintakomissio arvosteli telakkaa liian heikon keulaportin rakentamisesta Estoniaan. Rakenteen puutteellisuudet saivat aikaan sen, että keulaportti avautui ja alus täyttyi vedellä. Telakan mukaan kohtalokasta oli puolestaan se, että alus oli huonosti hoidettu ja sen vauhti oli liian kova.

Onnettomuudessa henkiinjääneet ja uhrien omaiset ovat yrittäneet haastaa oikeuteen telakkaa, varustamoa ja Estonian luokituslaitosta, Bureau Veritasia vaatiakseen vahingonkorvauksia. Lindstrandin keskiviikkoisen päätöksen jälkeen vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei ketään voida koskaan osoittaa suoraan syylliseksi onnettomuuteen. Syyttäjäviranomaiset ovat selvittäneet onnettomuutta vain Ruotsissa.

Estonian onnettomuudessa vuonna 1994 kuoli 501 ruotsalaista, kymmenen suomalaista ja kuusi norjalaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.