Espoon Kotikirkko pitää jumalanpalveluksensa keskeyttämistä vääränä, odottaa väkijoukkoa taas ensi sunnuntaiksi – näin vastaa kiinniottoja tehnyt poliisi

Poliisi keskeytti viime sunnuntaina Espoossa Leppävaaran Läkintorilla uskonnollisen yhteisön tilaisuuden ja otti kiinni kaksi yhteisön pastoria niskoittelusta epäiltynä. Tilanne saattaa kärjistyä entisestään tulevana viikonloppuna.

Espoon Kotikirkon järjestämä tilaisuus keskeytettiin poliisin voimin viime sunnuntaina Läkintorilla. Poliisi piti 20-35 ihmisen tilaisuutta koronaepidemian takia voimassa olevien kokoontumisrajoitusten vastaisena.

Poliisi otti kaksi henkilöä kiinni. Espoon Kotikirkko kertoo tiedotteessaan, että henkilöt olivat kaksi seurakunnan pastoria.

Espoon Kotikirkko pitää poliisin toimintaa vääränä. Sen mukaan tapahtumaa suojasi rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia – jollainen se itsekin on – koskeva poikkeus, joka sallii kokoontumisen.

Aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia tai muuta vastaavia toimituksia, jotka kuuluvat yhteisöjen tavanomaiseen uskonnolliseen toimintaan ja jotka järjestetään julkista uskonnonharjoittamista varten yhteisön omissa tai niitä vastaavissa tiloissa.

Etelä-Suomen avin voimassa oleva määräys.

MTV Uutiset kysyi Länsi-Uudenmaan poliisilta perusteluja, miksi tilaisuus keskeytettiin.

Miten kommentoitte keskeyttämispäätöstä Avin määräyksen valossa?

– Espoon Läkkitorilla poliisin keskeyttämässä yleisötilaisuudessa oli yli kuusi henkilöä, tilaisuutta ei oltu Aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti rajattu, eikä siitä oltu tehty poliisille yleisötilaisuusilmoitusta. Poliisin paikan päällä antamia ohjeita ja neuvoja ei noudatettu ja poliisi joutui keskeyttämään tilaisuuden. Tilaisuus rikkoi aluehallintoviraston antamaa määräystä, jota poliisin on tartuntatautilain mukaan valvottava, kertoo Hälytys- ja valvontasektorin johtaja, ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisista.

Koronamääräykset ovat ajaneet Espoon Kotikirkon pois heidän tavallisesti tilanaan käyttämästä ravintolasta, minkä seurauksena he ovat siirtyneet käyttämään Läkintoria.

Kyseessä oli viides kerta, kun tilaisuus järjestettiin aukiolla.

– Ravintoloiden sulkemisen myötä jumalanpalvelukset siirrettiin torille, kertoo seurakunnan johtaja Tommi Matikka tiedotteessa.

Yleinen paikka vai vastaava tila?

Länsi-Uudenmaan poliisin mielestä ongelmana oli juuri paikka, jonka myötä avin kokoontumisrajoitusten poikkeus ei tilaisuutta koskenut.

– Aluehallintoviraston päätöksen mukaiset rajoitukset koskevat myös uskonnollisia yhdyskuntia, jos tilaisuudet pidetään muualla kuin yhdyskunnan omissa tiloissa tai niitä vastaavissa tiloissa. Läkkitori on yleinen paikka, johon pääsee kuka tahansa kulkemaan rajoituksetta, ylikomisario Päivänsalo sanoo.

Espoon Kotikirkko ei ole avin määräysten tulkinnasta samaa mieltä.

– Ravintolan ollessa suljettuna viereinen tori on meille se vastaava tila, seurakunnan johtaja Matikka toteaa.

Erimielisyyttä oli paikan päällä myös turvaväleistä. Poliisin mukaan tilaisuudessa ei voitu varmistaa lähikontaktien välttämistä.

– Espoon Kotikirkon videotallenteista näkee selvästi, että perhekunnat olivat kahden metrin etäisyydellä toisistaan. Yksi julkaisemamme video osoittaa, miten turvavälejä arvioitiin yhteistyössä poliisin kanssa, seurakunnan johtaja kertoo.

MTV Uutiset on nähnyt videotallenteen viikonlopun tapahtumista. Torilla oli arviolta parisenkymmentä ihmistä kuulemassa jumalanpalvelusta pienissä ryhmissä. Heille oli järjestetty istumapaikat pienellä etäisyydellä toisistaan.

Seurakunta odottaa väkijoukon kasvavan

Espoon Kotikirkko ei aio perääntyä. Seurakunta ilmoittaa järjestävänsä jumalanpalveluksen myös tulevana sunnuntaina.

Päätös on syvästi periaattellinen. Heille kyse on uskonrauhasta ja sen harjoittamisen oikeudesta.

– Viisas yhteisö toki suunnittelee jumalanpalveluksen niin, että se huomioi mahdolliset hygieniaohjeistukset ja riskiryhmiin kuuluvat jäsenet, Matikka sanoo.

Tapahtuman saaneen huomion myötä Matikka ennakoi isompaa kuulijajoukkoa paikalle, ja tapahtumasta on tehty poliisille myös ilmoitus.

– Ilmoitus tehtiin, koska jumalanpalvelukseen saattaa saapua paikalle nyt yli 200 kuulijaa.

– Korostamme, että tilaisuus on rauhanomainen jumalanpalvelus, eikä minkäänlainen mielenilmaus. Osallistujia kehotetaan pysymään perhekunnissa ja pitämään kahden metrin etäisyyden muihin perhekuntiin. Toivotamme myös poliisin jatkossakin tervetulleeksi jumalanpalveluksiimme valvomaan yleistä järjestystä.

Poliisi aikoo valvoa määräyksen noudattamista

Aikooko poliisi puuttua tälläkin kertaa tapahtumaan? Ylikomisario Päivänsalo vastaa siteeraamalla avin voimassa olevaa, tartuntatautilakiin perustuvaa kokoontumismääräystä. Hän painottaa sen sanamuotoja yhdyskunnan omista ja vastaavista tiloista, jollaisiksi poliisi ei viime viikonloppuna Läkkitoria hyväksynyt.

– Poliisi tulee käymään keskustelua järjestäjän kanssa tämän päätöksen perusteista ja ohjeistaa järjestäjää ennakolta sen suhteen, kuinka tilaisuus pystytään sääntöjen mukaan ja turvallisesti järjestämään, Päivänsalo sanoo.

– Poliisi tulee myös mahdollisuuksiensa mukaan valvomaan annettujen ohjeiden ja määräysten noudattamista.

3:24
Katso myös: Sadat ihmiset kokoontuivat Helsinkiin vastustamaan koronarajoituksia maaliskuun 20. päivä. Näin poliisi reagoi tilanteeseen tuolloin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja