Espanjalaispoliitikon Orpo-tylytyksestä alkoi spekulaatio – Eero Heinäluoma jyrähtää: "Onpa epätoivoista"

Pääministeri Orpo joutui ryöpytyksen kohteeksi Strasbourgissa 3:37
Pääministeri Orpo joutui ryöpytyksen kohteeksi europarlamentissa

SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kieltää MTV Uutisille spekulaatiot siitä, että Suomen hallituksen lytännyt espanjalaismeppi olisi saanut häneltä ohjeistusta.

– Onpa epätoivoista, Eero Heinäluoma sanoo sosiaalisessa mediassa alkaneista spekulaatioista.

Espanjalaismeppi Iratxe Garcia arvosteli eilen Suomen hallitusta rajuin sanankääntein Euroopan parlamentissa vierailleen pääministeri Petteri Orpon (kok.) silmien edessä.

Europarlamentin S&D-ryhmän puheenjohtajan Garcian ryhmässä istuu kaksi suomalaista europarlamentaarikkoa, SDP:n mepit Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri.

Suomessa sosiaalisessa mediassa spekuloitiin eilen sillä, että vasemmistopoliitikko Garcian puhe olisi ollut niin sanotusti tilaustyö. 

Toisin sanoen joku suomalainen toimija olisi kirjoittanut Garcian puheen tai vähintäänkin vinkkaillut siitä, mitä puheessa kannattaa ottaa esille.

Heinäluoma kieltää ykskantaan toimineensa näin.

– Täytyy ymmärtää, että kun Suomessa lausuu jotain, se noteerataan Euroopassa, Heinäluoma toteaa.

– Ei ole enää sitä aikaa, että kun somessa laukoo jotain, se jää someen. Kovia lausumalla saa kyllä huomiota, mutta kaikki jää talteen.

Garcia viittasi puheessaan valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kohuttuun saksikuvaan sekä mitä ilmeisimmin elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) vuoden 2016 natsivitsailuihin.

Ainakin Rydman-kohusta uutisoitiin ympäri Eurooppaa esimerkiksi saksalaisia laatulehtiä myöten, Heinäluoma muistuttaa.

MTV Uutiset ei tavoittanut Miapetra Kumpula-Natria kommentoimaan asiaa.

Kokoomuslaiset spekuloivat

Espanjalaismeppi Garcia kritisoi puheensa aluksi eurooppalaisen keskustaoikeiston ja äärioikeiston liittoutumista ja kiinnitti sitten huomionsa erityisesti Suomeen.

– Herra Orpo, teidän liittonne äärioikeiston kanssa on oikea uhka demokratiallemme ja eurooppalaiselle projektille, Garcia julisti.

Ainakin kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen arvioi tänään X:ssä, että Garcian puheenvuoro oli suomalaisten demarimeppien evästämä.

Espanjan korruptioskandaalissa painivien sosialistien ryhmäpuhe ja hyökkäykset olivat aika häpeällistä seurattavaa. Suomalaismepeillä tässä osansa, Virkkunen kirjoitti.

Kyseessä oli sosialistien ryhmäpuheenvuoro, ja näissä tapauksissa valmistellaan yleensä erityisesti ryhmän suomalaisjäseniä kuullen, Virkkunen jatkoi.

Eilen spekulaatioon osallistuivat nimiä mainitsematta X:ssä entinen kokoomuksen kansanedustaja Heikki A. Ollila, kokoomusvaikuttaja Antti Vesala sekä Keskisuomalainen-konsernin puheenjohtaja, mediavaikuttaja Vesa-Pekka Kangaskorpi, jonka mukaan puhe haiskahti "tilaustyöltä".

Pääministeri Orpon EU-politiikan erityisavustaja Tuomas Tikkanen ei spekuloinut evästyksillä, vaan asetti puheenvuoron osaksi eurooppalaista kamppailua oikeiston ja vasemmiston välillä eurovaalien lähestyessä.

Lue myös:

    Uusimmat