Esko-Juhani Tennilä on kuollut

Pitkän linjan kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä on kuollut.

Pitkän linjan kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä on kuollut, kertoo Iltalehti. Tennilä menehtyi viime lauantaina 76 vuoden iässä. Asian vahvisti Iltalehdelle Tennilän vaimo.

Lapin Kansan tietojen mukaan Tennilä kuoli pitkäaikaiseen sairauteen.

Tennilä toimi kansanedustajana vuodesta 1975 vuoteen 2011 saakka. Hän oli SKDL:n eduskuntaryhmän jäsen 1975–1986 ja vähemmistökommunistien demokraattisen vaihtoehdon ryhmän jäsen 1986–1990.

Vasemmistoryhmän edustajana Tennilä toimi vuosina 1990–1995 ja 1999–2011.

Tennilä syntyi Rovaniemellä 10. lokakuuta 1947.

Hän oli koulutukseltaan sosionomi Tampereen yliopistosta. Ennen kansanedustajan uraansa Tennilä työskenteli toimittajana vuosina 1966–1975.

Tennilä oli myös ahkera kirjailija, joka julkaisi proosan, lastenkirjojen ja poliittisten muistelmien lisäksi useita runoteoksia.

Tennilällä on kaksi aikuista lasta, Arto ja Tiina.

Nimi Kiven kirjoista

Tennilä oli kotoisin Lapista ja syntyi Rovaniemellä. Veteraanipoliitikko kertoi 70-vuotishaastattelussaan STT:lle vuonna 2017, kuinka hän oli saanut nimensä Aleksis Kiven tuotannosta – kätilön ehdotuksesta.

–  Synnyin kotimökissä. Koska oli Aleksis Kiven päivä, apuna ollut kätilö ehdotti äidille, että lainataan pojalle nimet Kiven Nummisuutareista ja Seitsemästä veljeksestä, Tennilä kertoi.

Tennilän tie kulki politiikkaan 1960- ja 1970-lukujen yhteiskunnallisessa ilmapiirissä.

Taustalla vaikuttivat paitsi lapsuuden niukat olot myös tajuntaan myöhemmin porautuneet televisiokuvat Vietnamin sodasta.

Merkkipäivähaastattelussa Tennilä pohti, että suomalaisella vasemmistolla oli peiliin katsomisen paikka.

–  Vasemmisto teki 1990-luvulla traagisen virheen, kun se lähti hallituksessa mukaan kovaan leikkauspolitiikkaan. Terä tylsyi, eikä uskottavuutta voi menettää monta kertaa.

Hän kuitenkin näki, että tekemistä riitti vielä.

–  Ei hyvinvointivaltio ole valmis. On paljon pienituloisia. Vasemmistolaisen ajattelun täytyy lähteä siitä, että kaikki pysyvät kyydissä.

Lue myös:

    Uusimmat