Esapekka Lapin piti paikata "hanskalla" hybridivikaa – "Otin valtavia riskejä"

Tässä hirmuhypyssä Esapekka Lapin hybridi hiipui – "Kovaa lyö, nuottivihko heiluu" 1:17
Tässä hypyssä Esapekka Lapin auton hybridi sammui eikä herännyt ennen huoltotaukoa.

Hyundain Esapekka Lapin Viron MM-ralli alkoi teknisen murheen rasittamana.

Lappi pääsi vain muutaman kilometrin perjantaiaamun avauspätkää, kunnes yksi hyppy venähti ylipitkäksi. Iso tärsky sai auton hybridiyksikön vikatilaan, joten pieksämäkeläinen joutui ajamaan melkein koko aamupäivän lenkin ilman lisätehoa.

– Ei se mennyt mitenkään huonosti ilman hybridiä. Joillakin kapeilla osuuksilla hybridiä ei edes tarvitse, siitä ei ole oikeastaan hyötyä. Mutta joillakin osuuksilla sitä todellakin tarvitsee. Viimeisellä pätkällä otin valtavia riskejä, kun yritin minimoida aikatappiota. Pari kertaa olimme aivan rajoilla, mutta se oli myös hauskaa, Lappi naureskeli.

Suomalaiskuski oli jopa lähellä ulosajoa, mutta lopulta mies selvitti kaikki pätkät kunnialla läpi. Lappi on rallissa neljäntenä 14,3 sekuntia kisaa johtavaa tallikaveri Thierry Neuvillea perässä.

– Kerran olin aivan varma, että kaadamme auton. Vauhtia oli 170-180 km/h ja menin täysillä mutkaan. Tuntui, ettemme selviä siitä, mutta sitten selvisimmekin. Sen jälkeen Janne (kartanlukija Ferm) luki nuotteja nopeammin, koska hänkin odotti, että miten tässä oikein käy, Lappi huokaisi.

Hybridiyksikön vika yllätti Lapin, sillä kisaa edeltävissä testeissä ongelmia ei ollut.

– Jotenkin minulle ei tullut mieleenkään, että lopputulema voi olla tuollainen. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että olisihan sitä pitänyt ajaa rauhallisemmin. Testialueella sai tehdä hirveitä roiskaisuja, eikä ikinä tullut ”erroria”. Tiedänpä nyt seuraavan kerran, että jos tulisi vähän hiljempaa siihen kohtaan, Lappi kertoi.

Esapekka Lappi hämillään hybridiviasta, testit kertoivat toista – "Hirveitä roiskaisuja sai tehdä" 2:55
Esapekka Lappi kertoi hybridivian vaikutuksista perjantain aamupätkillä.

Lapilla oli myös tilanteensa ennen viimeisen erikoiskokeen lähtöä, kun kisaviranomaiset ”liputtivat” miehen pois lähtöviivalta. Lopulta Lappi sai startata pätkälle neljä minuuttia alkuperäisen lähtöajan jälkeen.

– Ilmeisesti oli jotain hässäkkää hybridin vihreän valon kanssa. Olimme jo lähdössä, mutta sitten näytettiin, ettemme saa lähteä. En tiedä, sammuiko vai välähtikö vihreä valo, mutta meillä näytti koko ajan ohjaamossa, että valo on vihreä, Lappi selvitti.

– Pakittelimme jo pois lähtöpaikalta ja keskustelimme aiheesta – emme kovaäänisesti, mutta keskusteltiin. Vihreät valot palautuivat siinä vaiheessa ja sitten saimme lähteä.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat