Mainos

Esa Pakarisen syntymästä 100 vuotta – Rillumarei-taiteilijaa muistetaan konsertein ja näyttelyin

Sotien jälkeisen rillumarei-viihteen eturivin taiteilijoihin kuuluneen Esa Pakarisen syntymästä tulee tänään kuluneeksi sata vuotta.

Pakarisen juhlavuotta kunnioitetaan muun muassa 10 cd-levyn juhlajulkaisulla ja Rillumarei-revyyllä, joka lähtee kiertämään Suomea lauantaina. Revyyssä nähdään muun muassa Esa Pakarisen poika Esa Pakarinen jr. sekä Värttinästä ja Kuunkuiskaajista tutut Johanna Virtanen ja Susan Aho. Mukana kulkee myös museo, jossa on esillä Esa Pakarisen haitareita ja esiintymisasuja.

Hauskan miehen synkkä puoli

Esa Pakarisen syntymäkunnassa Rääkkylässä Pakarista muistetaan konsertilla ja juhlanäyttelyllä. Näyttelyssä esitellään muun muassa Pakarisen lapsuutta Pohjois-Karjalassa kiertävän kyläsuutarin kuusilapsisessa perheessä.

– Se vähäisyys ja mitättömyys, josta Esa Pakarinen tunsi kärsivänsä vielä myöhemmälläkin iällä, juontaa varmasti juurensa lapsuuden kokemuksiin. Kiertävän suutarin lapsilaumaa ei varmastikaan enemmälti arvostettu, näyttelyn kokoaja, Rääkkylä-seuran puheenjohtaja Helena Paakkinen arvelee.

Moni muistaa muun muassa lukuisissa Pekka Puupää -elokuvissa näytelleen Pakarisen hauskana miehenä, mutta hänessä oli Paakkisen mukaan myös paljon vakavampi puoli.

– Pakarinen oli hieno seuramies ja osasi toimia ihmisten kanssa, mutta vetäytyessään julkisuudesta hän osasi olla myös hankala. Esa Pakarinen jr. on ilmaissut asian niin, että hänen isänsä ”tuli joskus toimeen jopa itsensä kanssa”.

Pakarisen perintö Rääkkylälle

Rääkkylä tunnetaan nykyään kansanmuusikoistaan ja Kihaus-festivaalista. Helena Paakkinen arvelee, että rääkkyläläisillä on ollut kansanmusiikki-imagon rakentamisessa Esa Pakarisesta paljon hyötyä.

– Uskon, että Esa Pakarisesta on haettu henkeä rääkkyläläiseen kansanmusiikkiperinteeseen. Ei taida tänä päivänä olla Kihausta, ettei jokin joukkue laulaisi kappaleen, joka liittyy Esa Pakariseen tai on hänen itsensä tuotantoa.

Feeliks Esaias ”Esa” Pakarinen kuoli Varkaudessa 28.4.1989. Pakarisen kuoleman jälkeen hänen kunniakseen pystytettiin Rääkkylään muistomerkki. Varkaudessa sijaitsee Esa Pakarisen puisto. Varkauteen rakennettu Esa Pakarisen museo lopetti toimintansa vuonna 2002.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.