Mainos

Erto: It-alan työttömyys uhkaa nousta

Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto arvioi, että loppuvuodesta alan työttömyysaste on liki 20 prosenttia. Lomarahaporkkana ei innostanut työnantajia.

Tietotekniikan alan työllisyystilanne on heikentynyt nopeasti. Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto arvioi, että loppuvuodesta alan työttömyysaste on 17-18 prosenttia, jos kaikki lomautus- ja irtisanomisuhat toteutuvat.

Viime lokakuussa työttömyysaste oli 4,5 prosenttia. Tämän vuoden maaliskuussa se oli jo 11,5 prosenttia. Tällä hetkellä alalla on lisäksi 3500 työntekijää lomautus- tai irtisanomisuhan alla. Erton puheenjohtaja Antti Rinne kertoo, että uusia yt-neuvotteluja aloitetaan yrityksissä päivittäin .

Erto ehdotti keväällä, että työntekijät voisivat luopua lomarahoistaan, jos työnantajat sitoutuisivat olemaan irtisanomatta työntekijöitään, ja lomarahat käytettäisiin koulutukseen. Ehdotus ei ole kuitenkaan Rinteen mukaan kiinnostanut työnantajia. Erto vaatiikin irtisanomissuojan merkittävää parantamista. Liiton mukaan työnantajat on velvoitettava nykyistä huomattavasti tarkempaan selvitystyöhön ennen palkansaajan lomauttamista tai irtisanomista.

Puheenjohtaja Rinteen mukaan irtisanominen on tehtävä yrityksille selvästi nykyistä kalliimmaksi. Irtisanomisen vaihtoehdoksi Erto suosittaa uudelleensijoittamista ja koulutusta. Alan yritykset laiminlyövät Rinteen mukaan lain edellyttämät henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat.

Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto on saanut runsaasti uusia jäseniä alan työllisyystilanteen heikentyessä. Liitolla on ollut samaan aikaan myös mittava jäsenkampanja. Varsinkin it-alalla järjestäytymisaste on ollut vain noin 30 prosenttia. Nyt liitolla on yli 27 000 jäsentä, joista yli kolmannes työskentelee tietotekniikan palvelualoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.