Erikoinen ilmiö värittää SM-liigan otteluita – Karri Kivi sai vahvistuksen epäilylleen: "Selkeästi vähemmän"

Karri Kivi teki erityisen huomion SM-liigan alkukauden trendistä – "Selvästi vähemmän" 2:22
Karri Kivi teki erityisen huomion SM-liigan alkukauden trendistä – "Selvästi vähemmän".

Jääkiekon SM-liigassa on alkusyksyn kierroksilla nähty paljon maaleja. Asiantuntija Karri Kivi näkee maalirikkaiden pelien takana ilmiön, joka vaikuttaa myös maalivahteihin.

Voit katsoa pääkuvan paikalla olevalta videolta, mitä Karri Kivi kertoo havainnostaan.

Jääkiekon SM-liigaa on takana kolmisen viikkoa. Yksi alkukauden puheenaiheista on ollut SM-liiga-kiekon nopeutuminen ja muuttuminen viihdyttävämmäksi. Selkein muutos on nähty uuden päävalmentajan Rikard Grönborgin johdolla Tapparassa, jonka pelistä perinteiset viivelähdöt ja keskialueen trap ovat puuttuneet lähes täysin.

MTV Urheilun asiantuntija Pekka Saravo tunnistaa ilmiön, mutta toteaa, että kehitys on vielä kesken.

– Vähän sellaisesta kaahaamisesta on tullut salonkikelpoista ja hyväksyttävää. Pyritään kääntämään peliä nopeasti ja pyritään koko ajan puolustamaan eteenpäin, Saravo sanoo.

– Ihan Sveitsin ja ruotsin parhaimpien tasolla ei ole oltu vielä siinä järkevyydessä pelin sisällä.

Toinen asiantuntija Karri Kivi sanoo pelin olleen "vähän levotonta", mikä osaltaan on johtanut maalimäärien kasvuun, toisaalta myös maalivahtien torjuntamäärien putoamiseen.

– Torjuntoja tulee niin vähän, koska kiekko on koko ajan vähän tällaisessa ping pong -tilanteessa, eikä ole lähelläkään, että tulisi tilanteita. Se (kiekko) siirtyy koko ajan johonkin suuntaan. Näistä tilanteista on myös vaikeampi puolustaa ja sen takia on tullut alkukierroksilla aika paljon maaleja.

Kivi sanoo varmistaneensa havaintonsa torjuntamäärien romahduksesta Porin Ässissä tilastojen kanssa työskentelevältä Miika Arposelta. Tilastomies vahvisti havainnon.

– Näytti siltä, että selkeästi vähemmän on tähän alkuun ollut maalivahdeilla torjuntoja. Kun puolustus on kunnossa, kuteja tulee kyllä, mutta ne tulevat niin kaukaa.

Lue myös:

    Uusimmat