Mainos

Entinen kuntaministeri: Kuntaremontissa tuhotaan demokratiaa

Entinen kuntaministeri arvostelee hallitusta kuntademokratian unohtamisesta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen sanoi MTV:n SuomiAreenassa, että sote- ja kuntauudistukset tulevat keskittämään päätösvaltaa entistä pienemmälle kuntapäättäjien joukolle.

– Suurin ongelma on se, että hallitusohjelma rakennettiin vahvojen peruskuntien varaan, niiden rakentamiseen ja sen kautta sen toteuttamiseen. Se on nyt kokonaan kuopattu ja unhoitettu ja puhutaan vain sote-alueista. Ja sote on karkeasti noin puolet kuntien budjettivallasta.

Korhosen mukaan suuri ongelma nousee juuri demokratian näkökulmasta, koska noin 9000 kuntapäättäjää joutuu luovuttamaan päätäntävaltansa muutamalle kymmenelle henkilölle. Korhonen moittii, ettei kukaan ole puhunut mitään tästä asiasta. 

– Kyllähän tässä nyt on kyse demokratian vallankaappauksesta, mitä suuremmassa määrin. Olennaista tietysti on, että palvelut sadaan toimimaan, mutta ei me tässä kansalaisyhteiskunnassa voida täysin unohtaa demokraattista ulottuvuutta täysin unohtaa, Korhonen moittii.

Korhosen mielestä kunta- ja sote-uudistus olisi pitänyt rakentaa vahvojen peruskuntien varaan nykyisen viiden sote-alueen sijasta. 

– Esimerkiksi Pohjois-Suomessa hallinnon ja toimeenpanon välillä tulee olemaan yli 600 kilometrin välimatka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.