Ensisynnyttäjä prinsessa Victoria kotiutui jo sairaalasta – millainen Suomen käytäntö on?

Viime yönä synnyttänyt Ruotsin prinsessa Victoria on jo päässyt kotiutumaan sairaalasta. Miksi?

Viime yönä pienen prinsessan synnyttänyt Ruotsin prinsessa Victoria on jo päässyt kotiutumaan sairaalasta, vaikka kyse on hänen ja Danielin ensimmäisestä lapsesta.

Normaalisti ensisynnyttäjä-äitiä ja vauvaa halutaan tarkkailla ensimmäiset puolitoista vuorokautta synnytyssairaalassa osastolla. On tärkeää, että myös äidin tottumista vauvaan ja lapsen sopeutumista kohdun ulkoiseen elämään seurataan. Lisäksi jotkut asiat, esimerkiksi tietynlaiset sydänongelmat, paljastuvat vasta noin 1,5 vuorokauden kohdalla.

HYKSin sairaaloissa, kuten Jorvissa, Kätilöopistossa ja Naistenklinikalla, on kuitenkin käytäntönä myös, että ei-ensisynnyttäjillä synnytys voi olla polikliininen, jolloin äiti ja vauva pääsevät nopeammin kotiin. Polikliinisessä synnytyksessä lasta seurataan kuusi tuntia syntymästä.

Sairaalasta voi tietenkin lähteä kotiin omalla vastuulla, mutta ensisynnyttäjien toivotaan jäävän.

Koska kotiin?

Uudelleensynnyttäjä voi kotiutua alle vuorokauden ikäisen vauvansa kanssa, jos tietyt kriteerit täyttyvät. Alle vuorokauden ikäisen vauvan kanssa kotiin palanneiden äitien täytyy kuitenkin palata uudestaan lastenlääkärille vauvansa kanssa.

Tuntien 24–36 jälkeen lähtevät voivat palata vauvansa kanssa tarkastukseen hoitajavastaanotolle tai neuvolaan. Jos äiti lähtee kotiin yli 36 tuntia syntymästä, suoritetaan jälkitarkastus neuvolassa.

Miksi tuore äiti pääsi prinsessansa kanssa kotiin näin aikaisin? Naistenklinikalta uskotaan, että Victoria päästettiin kotiin, koska hänen turvatoimensa ovat niin massiiviset, että lääkäreitä ja kätilöitä on aina saatavilla. Komplikaatioita ei näin ollen pääse muodostumaan.

MTV3/Helmi

Kuva: Lehtikuva

Lähde: HYKS Naistenklinikka

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja