Mainos

Ensimmäiset äänestystulokset käänsivät punnan rajuun syöksyyn

Britannian punnan arvo on suistunut ainakin hetkellisesti rajuun syöksyyn, kun ensimmäiset äänestystulokset on julkistettu Britanniassa.

Punta heikentyi 1,43 Yhdysvaltain dollariin Newcastlesta ja Sutherlandista saatujen tulosten jälkeen. Newcastlessa Britannian EU-jäsenyyden kannattajat voittivat vain niukasti, vaikka kyllä-äänten piti voittaa selvästi. Sunderlandissa EU-eron kannalla olevat puolestaan keräsivät yli 60 prosenttia äänistä.

Japanin valuuttamarkkinoilla punnan arvo kävi hetken aikaa alle 1,4:ssä Yhdysvaltain dollarissa.

Brittimedian mukaan punnan arvon pudotuksesta dollariin nähden tulee kaikkien aikojen suurin, jos tilanne jatkuu koko päivän samanlaisena. Punta on heikentynyt enimmillään lähes kuusi prosenttia.

Bloombergin mukaan punta vahvistui eilisiltana yli 1,5 Yhdysvaltain dollariin ensimmäistä kertaa sitten joulukuun. Puntaa myös vaihdettiin dollareihin tavallista vilkkaammin.

– Alun luottamuksen jälkeen saatamme saada annoksen realismia, joka voi aiheuttaa säikähtäneitä markkinareaktioita. Näyttää siltä, että äänestystuloksesta tulee hyvin tiukka ja punnan epävakaus kasvaa, kunnes saamme tilanteesta täsmällisemmän kuvan, sanoi valuuttastrategi Jeremy Stretch Lontoon Canadian Imperial Bank of Commercesta.

Myös euron arvo kohosi illalla hieman, kun Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage sanoi ääntenlaskun alettua, että Britannia luultavasti pysyy EU:ssa. Hän on kampanjoinut jäsenyyttä vastaan.

Markkinoilla on odotettu, että britit päätyvät lopulta äänestämään jäsenyyden jatkon puolesta.

2:34

Toivoa ja epätoivoa

Japanissa Tokion pörssi romahti lähes kolme prosenttia miinukselle, kun ensimmäiset tulokset Britanniasta näyttivät yllättävän tasaväkistä äänestystä. Pääindeksi avautui plussan puolelle, mutta kääntyi dramaattiseen laskuun alkukaupassa. 

– Sijoittajat ovat kiireisiä vuorotellessaan toivon ja epätoivon välillä joka kerta, kun äänestystuloksia päivitetään, sanoo SBI Securitiesin sijoitustietopäällikkö Hideyuki Suzuki.

– Jos kyllä-leiri voittaa, osakkeiden arvo nousee välittömästi, koska kaupanteosta sivussa pysyneet hyppäävät takaisin markkinoille. Jos ei-äänet voittavat, osakkeet syöksyvät aluksi, mutta uskon niiden asettuvan aloilleen melko pian, hän arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.