Ensimmäisenä kuussa käynyt Neil Armstrong mykistyi Juha Miedon kohtalosta – lähetti suomalaisjätille sähkeen

Juha Miedon katkera sadasosasekunnin tappio Lake Placidin olympialaisissa vuonna 1980 herätti runsaasti keskustelua ympäri maailman. Myös ensimmäisenä kuussa käynyt Neil Armstrong lähetti sähkeen suomalaistähdelle, Hellevi Poudan kirjoittamassa Mieto-kirjassa kerrotaan.

Suurena mitalisuosikkina 15 kilometrin hiihtoon lähtenyt Mieto joutui pettymään karusti. Mieto jäi hiihtohistoriaan jääneessä kilpailussa toiseksi vain yhden sadasosan turvin, kun Ruotsin Thomas Wassberg venyi olympiakultaan niukasti ennen suomalaista.

Niukka tappio kiinnosti ihmisiä niin Suomessa kuin ympäri maailmaakin. Mieto saikin kokea myöhemmin monenmoisia tapaamisia, sähkeitä ja ehdotuksia. Yksi yllättävimmistä viesteistä tuli kuitenkin urheilumaailman ulkopuolelta. Ensimmäisenä ihmisenä kuun pinnalla kävellyt Neil Armstrongkin lähetti sähkeen suomalaiselle.

– Juha sai onnittelusähkeen muun muassa Neil Armstrongilta, joka oli astunut ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle heinäkuussa 1969. Sähkeessään Armstrong ihmetteli samaa kuin kaikki muutkin. Hän ei ymmärtänyt, että 15 kilometrin hiihdossa voittaja voidaan ratkaista sadasosasekunnilla. Se oli käsittämätöntä miehestä, joka itse oli kävellyt Kuussa, Hellevi Pouta kirjoittaa kirjassaan. 

Lainaukset ovat Hellevi Poudan kirjoittamasta Mieto-kirjasta (Karisto), joka ilmestyi 23. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat