Mainos

Ennuste: Ilmasto viilenee tänä vuonna

Säätieteilijät ennustavat ilmaston lämpenemisen kääntyvän tänä vuonna viilenemiseksi - mutta vain väliaikaisesti.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Michel Jarraud arvioi, että lämpötila laskee asteen murto-osalla. Syynä on sääilmiö La Nina, joka on parhaillaan voimissaan Tyynellämerellä ja jonka arvioidaan jatkuvan yli kesän.

La Nina on säännöllisesti toistuva ilmiö, joka nostaa meren lämpötilaa läntisellä Tyynellämerellä ja laskee sitä meren keski- ja itäosissa. Se on nyt aiheuttanut muun muassa kylmän ja lumisen talven Kiinaan, rankkoja sateita Australiaan ja leudon talven Pohjoismaihin.

La Ninan vastakkaisilmiö on El Nino, joka yleensä vaikuttaa ilmastoon enemmän kuin La Nina.

Lämpenemisen uskotaan jatkuvan

Ilmastonmuutokseen kriittisesti suhtautuvat tutkijat ovat jo ehättäneet arvelemaan, todistaisiko viileä vuosi maapallon lämpenemistä ennustavat teoriat vääriksi. WMO:n mukaan tästä ei kuitenkaan ole kysymys.

- Ilmastonmuutosta seurattaessa ei pidä tarkastella yksittäisiä vuosia vaan pitkän aikavälin kehityskulkuja. Aina tulee lämpimiä vuosia ja kylmiä vuosia, mutta trendi on ylöspäin. Kehitys viittaa edelleen vahvasti lämpenemisen suuntaan, Jarraud sanoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden keskilämpötila jää joka tapauksessa sadan viime vuoden keskiarvoa korkeammaksi. Kuluneen vuosisadan aikana maapallon keskilämpötila on noussut 0,74 celsiusasteella, ja kuuminta on ollut aikavälillä 1998-2007.

Ennätyksellisen kuumia vuosia on WMO:n mukaan tulossa lisää taas lähimmän viiden vuoden kuluessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.