Englantilaiset joululeivonnaiset leivotaan NYT

Christmas cake ja Christmas pudding ovat perinteisiä englantilaisia joululeivonnaisia. Christmas pudding eli jouluvanukas voidaan valmistaa jopa vuotta aikaisemmin, joulukakulle puolestaan riittää kuukausikin aikaa tekeytyä juhlakuntoon.

Näiden kahden hedelmäisen kakun huomattavimpana erona on muoto. Pudding eli vanukas on muodoltaan puolipallo, joka perinteitä vaalien kostutetaan konjakilla tai rommilla ja liekitetään jouluaterian kruunaukseksi.

Christmas cake puolestaan on englantilaisen teehetken hedelmäinen herkku. Se kypsennetään pitkään ja hartaasti pyöreässä, suomalaisillekin tutussa kakkuvuoassa. Kakku kostutetaan konjakilla ja kuorrutetaan valkoiseksi paksulla sokerikuorrutuksella. Koko komeuden täydentää punainen koristerusetti.

Englantilainen joulukakku, Christmas cake




200 g voita tai margariinia
runsas 2 dl sokeria
6 munaa
3 dl vehnäjauhoja
yhteensä 1 tl kanelia, neilikkaa ja inkivääriä
0,5 tl leivinjauhetta
450 g korintteja
225 g rusinoita
100 g sokeroituja kirsikoita
50 g sukaatteja
100 g mantelirouhetta
(maitoa)

Kostutukseen:
4-5 rkl konjakkia, (sherryä tai mietoa hedelmämehua)

1.Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita kananmunat yksitellen vaahtoon ja lisää hieman jauhoja aina välillä. 2.Lisää mausteet ja leivinjauhe loppujauhoihin.
3.Silppua hedelmät.
4.Sekoita hedelmät ja jauhosekoitus taikinaan.
5.Lisää joukkoon hieman haaleaa maitoa, mikäli taikina tuntuu kovalta.
6.Kaada taikina kaksinkertaisella leivinpaperilla vuorattuun tasapohjaiseen vuokaan siten, että se jää keskeltä hieman matalammaksi. Paista 170-asteisessa uunissa puolisen tuntia ja vähennä lämpö 150 asteeseen. Kypsennä kakkua vielä 3-3,5 tuntia. Voit peittää kakun pinnan kypsennyksen puolessa välissä paperilla. 7.Anna kakun jäähtyä hieman. Kumoa, pistele pintaan reikiä sukkapuikolla ja kostuta konjakilla. Kääri folioon ja pidä kylmässä 2-3 kuukautta tai vähintään kuusi viikkoa.

Kuorrutus



2 munanvalkuaista
450 g tomusokeria
1 tl sitruunamehua
(2-3 tippaa glyseriiniä apteekista)

1.Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja sitruunamehu. Vatkaa tasaiseksi. Lisää halutessasi glyseriini, mikä tekee kuorrutuksesta helposti leikattavan.
2.Vaahto on riittävän kovaa, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.
3.Levitä kuorrutus nopeasti kakun päälle ja reunoille.

Jouluvanukas eli Christmas pudding



(suuri annos)

250 g sukaatteja
250 g korintteja
450 g rusinoita
50 g mantelirouhetta
4 dl vehnäjauhoja
yhteensä 1 tl kanelia, neilikkaa ja inkivääriä
1 tl muskottia
225 g vaaleita, tuoreita leipämuruja
250 g voita
6 munaa
1 appelsiinin mehu
1-1,5 dl tummaa olutta (portteria)
12 cl konjakkia (tai mietoa hedelmämehua)
2 dl maitoa

1.Sekoita kaikki kuivat aineet.
2.Vaahdota voi ja munat erikseen.
3.Lisää munavaahto pienissä erissä voivaahdon joukkoon.
4.Lisää seokseen ensin kuivat aineet ja sitten appelsiininmehu, tumma olut, konjakki ja maito.
5.Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 3 litran puolipyöreään vuokaan (esim. teräksiseen sekoituskulhoon), peitä pinta kannella, foliolla tai leivinpaperilla. Nosta kakku suurempaan kattilaan. Kaada kattilaan kuumaa vettä. Kypsennä kakkua liedellä vesihauteessa 6-7 tuntia. Lisää vettä hauteeseen kypsentämisen aikana.
Kakku valellaan konjakilla jouluaterian päätteeksi ja liekitetään juhlapöydässä.

Lue myös:

    Uusimmat