Energiatehokas koti: uusitaan pientalon ulko-ovet

Ulko-ovet olivat 1980-luvulla yhtä kauniita kuin nykyisin. Pinnan alla tilanne oli kuitenkin toinen, sillä rakenteeltaan ne eivät vastanneet läheskään nykyisiä ovia. Niinpä moni sen aikainen ulko-ovi on päässyt huonoon kuntoon.

Tiivisteitä voi aluksi vaihtaa paksumpiin, mutta lopulta sekään ei auta – riittävän tuhteja ei kerta kaikkiaan enää löydy. Kun tiivistepinnat eivät tavoita toisiaan, veto alkaa pyörittää sukkia jalassa.

Sellainen oli tilanne tässäkin talossa, joka oli rakennettu noin neljännesvuosisata sitten. Hätäratkaisuna oli koetettu loppuvaiheessa kiinnittää puitteisiin ylimääräinen lista ja siihen kumitiiviste, mutta ei sekään lopulta enää auttanut – ovi meni uusiksi. Tilanne on hyvin tuttu myös Skaala Ikkuna- ja Ovipalvelu Oy:ssä:

– Suurimpia syitä oven vaihtamiseen on se, että ovilevy on kieroutunut eivätkä tiivisteet enää vastaa ovipintoihin, kertoo yksikön päällikkö Kari Backman.

– Uusissa ovissa rakenne on suunniteltu sellaiseksi, että ovi pysyy mahdollisimman hyvin suorana – levyn sisällä, oven koko leveyden ja korkeuden mitalla on alumiinivahvikkeet sekä sisä- että ulkopinnassa. Ovi pysyy suorana ja vääntymättä sekä kestää kosteutta huomattavasti aikaisempia paremmin. Uusille ulko-oville annetaankin yleisesti kymmenen vuoden takuu.

Työ alettiin purkamalla ulkopuolelta pielilaudat ja sisäpuolelta listoitukset. Vanha ovilehti, jota ei ollut mielekästä säilyttää kierrätykseen nostettiin paikaltaan. Puitteet oli aikanaan kiinnitetty runkorakenteisiin polyuretaanivaahdolla, joten oli helppoa leikata ne pois puukkosahalla ja katkoa pienemmiksi, helpommin käsiteltäviksi palasiksi.

Puitteet voi kiinnittää monella tavalla. Tällä kertaa laitettiin kuitenkin ensin runkopuuhun, saranapuolen puitteen alle neljä kiilapakkaa, joiden avulla se mallattiin tarkasti pystysuoraan. Koska kynnys oli aika ohut, myös sen alle pantiin ensin tukipalikat.

Ulko-oven asennus

Asennuksessa käytettävät kiilapakat eivät saa olla puitteen levyisiä, vaan niiden tulee peittää ainoastaan kapea osa sen keskikohdalta. Kun saumaan vaahdotetaan polyuretaania, se on päästävä turpoamaan pakan molemmin puolin: muussa tapauksessa kohtaan syntyy kylmäsilta.

Kun saranapuolen puite on varmasti oikeassa asennossa, täsmälleen pystysuorassa sekä oviaukon että seinän puolelta mitattuna, ovilehti nostetaan paikalleen. Sen avulla onkin sitten helppo määrittää vastakkaisen pystypuitteen asento millilleen ovilehden suuntaiseksi.

Polyuretaanivaahto turpoaa todella reilusti, joten sitä ei kannata pursottaa liikaa. Se sotkee helposti ympäristöä ja sen poistaminen siististi on aika työlästä. Kannattaakin suojata sauman viereiset alueet maalarinteipillä – varsinkin sisäpuolen lattia likaantuu helposti. Muovikalvon levittäminenkään ei ole ollenkaan hassumpi ajatus. Polyuretaanin on annettava kuivua täysin kuivaksi, ennen kuin ylimääräiset purseet leikataan pois.

Ulkopuolelle laitettiin vuorilaudat 120 x 20 mm valmiiksi pohjamaalatusta laudasta. Samasta tavarasta valmistettiin myös smyygit. Sisäpuolelle käytettiin mdf-runkoista, valkoiseksi maalattua listaa. Oven tulee viimeistelemään peltiseppä, joka asentaa kynnyspellin estämään veden valumisen rakenteisiin.

Koolla on väliä

– Kaikkein tärkeintä on tilata oviaukkoon oikean kokoinen ovi. Silloin asentaminen on nopeaa ja helppoa eikä tarvita ylimääräistä purkamista, Backman muistuttaa.

– Varminta on ottaa jo ennakkoon yhteys edustajaan, joka käy paikalla ja ottaa silloin myös mittavastuun.

Backman kertoo, että ylivoimaisesti yleisin tapa ulko-oven vaihdossa on ostaa se valmiiksi asennettuna, kahvat ja lukot valmiina paikallaan, sisältä ja ulkoa listoitettuna.

Yksi yleisimpiä kysymyksiä on, voiko kaksilehtisen ulko-oven muuttaa yksilehtisesti.

– Nykyisin se todellakin onnistuu hyvin, kunhan vain kiinnittää huomiota tiivistykseen ja lasitukseen, Backman vakuuttaa.

– Sisäpuolellahan vapautuu neliön verran tilaa, kun ei tarvitse miettiä sisäoven liikerataa.

Uudet ovet eristävät hyvin myös ääntä; parhaimmillaan päästään jopa 37 dB:n vaimennukseen.

Lämmöneristyksen takia oven ikkunan lasituksen on oltava kolminkertainen. Ovessa saa kernaasti olla myös kaksi tiivistettä.

– Tämän kevään aikana mallistoomme on tullut niin sanottuja matalaenergiaovia, joiden kohdalla päästään jopa u-arvoon 0,6, Backman kehaisee.

Saranat ja lukot on voideltava

Ulko-ovien saranat ja lukot on huollettava viimeistään silloin, kun saranat alkavat kitistä. Siitä tietää, että voiteluaine on päässyt kulumaan pois.

Saranoita on monen mallisia. Rasvarin työtä helpottaa kovasti, jos niiden kyljessä on kapeat raot voiteluaineen suihkuttamista varten. Käden ulottuvilla pidetään riepua, jolla voi kuivata yli vuotaneen öljyn.

Lukoissa voiteluntarpeen huomaa kielen jäykistymisenä. Kieli työnnetään sisään, suhautetaan ainetta lukon sisään, kuivataan ylimääräiset ja painellaan kieltä muutaman kerran edestakaisin. Myös lukkopesään kannattaa antaa suihkaus avaimenreiän kautta. Näin lukonkin liukas toiminta on taattu taas joksikin aikaa.

Lisätietoja:
Skaala Ikkuna- ja Ovipalvelu Oy
www.skaala.com

Lue myös:

    Uusimmat