Energiansäästön ABC – Näin säästät sähkölaskussa!

Energiansäästöviikkoa vietetään jälleen 10.-16.10. Lue, millä tavoin voit kiinnittää huomiota omaan energiankulutukseesi ja säästää sähkössä suuriakin summia.

Turhan sähkönkulutuksen välttäminen on osa järkevää energiankäyttöä. Kaikkien sähköllä käyvien kapineiden keskellä voi kuitenkin olla vaikea tietää, minkä kokoinen energiankulutus on vielä järkevää, ja mistä voisi tarvittaessa pihistää. Tässä avuksi kodin energiankäytön ABC.

A. Paljonko kotona kuluu sähköä?

Kerrostaloasuntojen energiankulutuksessa voi olla isojakin eroja riippuen asunnon koosta ja varustetasosta. Normaalivarusteisessa isossa yksiössä tai pienessä kaksiossa kuluu vuodessa keskimäärin 1 250 kWh sähköä, kun taas kolmen asukkaan kolmiossa noin 2 600 kWh.

Sähkölämmitteinen omakotitalo hörppää vuoden aikana sähköä huikeat 18 000-20 000 kWh, ja jollain muulla kuin sähköllä lämpiävä omakotitalo puolestaan 7 000-10 000 kWh.

Viimeistään ensi vuodesta lähtien sähköyhtiöt lähettävät asiakkaille laskun lisäksi myös kulutusraportti, jossa nykyistä kulutusta voi vertailla sekä edellisiin vuosiin että samankaltaisten kotien kulutukseen.

B. Mitä sähkö maksaa?

Sähkön hinta koostuu itse energiasta, energian siirrosta sekä veroista. Energian osuus, joka on koko potista noin kolmannes, on kilpailutettavissa. Suomessa sähkön kokonaiskeskihinta on noin 14 senttiä per kWh.

C. Kuluttaako tyhjä koti energiaa?

Asukkaat eivät ole kodin ainoita sähkönkäyttäjiä, vaan koti tarvitsee tyhjänäkin energiaa esimerkiksi kylmälaitteiden, lattialämmityksen ja ilmanvaihdon pyörittämiseen. Jos kotoa lähdetään pidemmäksi aikaa esimerkiksi lomareissulle, kannattaa muun muassa säätää ilmanvaihto mahdollisimman pienelle.

– Myös kaikki sähkölaitteet kylmälaitteita lukuun ottamatta on hyvä kytkeä kokonaan pois päältä. Turvallisuuden kannalta on parasta vetää johdot pois seinästä, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

D. Kodin suurimmat sähkösyöpöt

Jos mahdollista sähkölämmitystä ei oteta lukuun, valaistus on useimmiten kodin suurin sähkösyöppö. Myös kylmälaitteet ja sähkökiuas kuluttavat reilusti energiaa.

– Pyykinpesu- ja astianpesukoneen osuus kulutuksesta sen sijaan on melko pieni, sillä tuotekehityksen ansiosta nykyaikaisissa koneissa tarvitsee lämmittää pesua varten hyvin pieni määrä vettä, Laakkonen kertoo.

– Sähkölaitteiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua, sillä laitteissa on nykyään monenlaisia energiapihejä ominaisuuksia. Esimerkiksi kiertoilmauunin kanssa voi säästää reilusti sähköä, jos sitä vaan osaa käyttää oikein.

E. Myytit ja faktat

Jokainen meistä on joskus oppinut, että pistorasiaan jäänyt kännykän laturi kuluttaa energiaa. Ja että vessan loisteputkivalaisinta ei kannata päivän aikana sammuttaa, sillä valon sytyttämiseen kuluu enemmän energiaa kuin palamiseen. Nämä faktat ovat muuttuneet jo myyteiksi.

– Uudet laturit eivät kuluta yksikseen kovinkaan paljon energiaa, mutta jos laturi tuntuu lämpimältä, se kannattaa ottaa irti seinästä. Loisteputkilamppujen sytyttimet puolestaan ovat kehittyneet niin paljon, ettei valon sytyttäminen kuluta ylimääräistä.

Myös turhan valaistuksen sammuttaminen on ikuinen keskustelunaihe. Toiset napsauttavat valot pois tyhjistä huoneista, kun taas toiset uskovat valaistuksen myös lämmittävän kotia.

– Valaisimet kyllä tuottavat lämpöä, mutta termostaatit ovat liian hitaita huomatakseen sitä ja vähentääkseen lämmöntuotantoa. Valaisimista siis saa lisää lämpöä, mutta se ei korvaa muuta lämmitystä, vaan sitten sekä valot että lämmitys kuluttavat energiaa.

F. Toimivimmat säästövinkit

Toimivimmat kikat energian säästämiseksi ovat yksinkertaisia: sammuta sähkölaitteet, jotka eivät ole käytössä, älä valaise tyhjiä huoneita, äläkä lotraa lämmintä vettä järjettömästi.

– Lämmityskauden alussa on hyvä muistaa tarkistaa lämmityslaitteiden sekä ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto. Syksyllä ei kannata totuttautua liian korkeaan sisälämpötilaan, vaan parinkymmenen asteen molemmin puolin ollaan järkevissä lukemissa, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat