Mainos

Elisabeth Rehn nobelisteista: "Loistava valinta"

MTV3 Uutiset tavoitti Elisabeth Rehnin heti rauhannobelistien julkistuksen jälkeen. Hän on innoissaan palkinnonsaajien puolesta.

Liberian presidentin Ellen Johnson-Sirleafin Rehn tuntee henkilökohtaisesti. Rehn ja Johnson-Sirleaf tutustuivat tehdessään raporttia naisten asemasta sodissa. He kiersivät YK:n naisten kehitysrahaston UNIFEM:in toimeksiannosta useilla konfliktialueilla Itä-Timorista Kongoon ja Lähi-idästä Kolumbiaan, jututtivat johtajia ja tavallisia ihmisiä ja julkaisivat vuonna raportin "Women, War and Peace" vuonna 2003.

– Tämä on aivan loistava valinta, koska Ellen Johnson-Sirleaf ja Leymah Gbowee Liberiasta ovat naisia, jotka todellakin haastoivat miehet, kun rauhaa ei syntynyt. Kristityt ja musliminaiset yhdessä ovat molemmat tehneet valtavan työn.

– Olen hirveän iloinen, että Ellen on tämän saanut. Mehän yhdessä teimme raportin YK:lle. Olen ollut järjestämässä naisten huippukokousta hänen kanssaan. Hän on todellakin esimerkki Afrikalle.

Johson-Sirleafista Rehnillä on vain positiivista sanottavaa.

– Hän on kivenkova, määrätietoinen ja hyvin älykäs. Hänhän on opiskellut Harvardissa ja tehnyt töitä Maailmanpankille ja YK:lle. Kovasti hän on tehnyt maailmanrauhan eteen.

Rehnin mielestä on hyvin tärkeää, että palkinto meni naisille ja Afrikkaan.

– Valintaa ei voi pitää yllätyksenä, minusta se on erittäin hieno. Gbowee tekin paljon pohjatyötä rauhan hyväksi. Johnson-Sirleaf on johtanut Liberian jälleenrakentamista uskomattomalla tavalla. Todella hyvä valinta.

Yksi kolmasosa palkinnosta meni Jemeniin Tawakkul Karmanille.

– Jemeniläistä naista en tunne. Kuitenkin jo se, että on naisaktivisti Jemenissä, on kaikkien palkintojen arvoista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.