Elisabeth Rehn nobelisteista: "Loistava valinta"

MTV3 Uutiset tavoitti Elisabeth Rehnin heti rauhannobelistien julkistuksen jälkeen. Hän on innoissaan palkinnonsaajien puolesta.

Liberian presidentin Ellen Johnson-Sirleafin Rehn tuntee henkilökohtaisesti. Rehn ja Johnson-Sirleaf tutustuivat tehdessään raporttia naisten asemasta sodissa. He kiersivät YK:n naisten kehitysrahaston UNIFEM:in toimeksiannosta useilla konfliktialueilla Itä-Timorista Kongoon ja Lähi-idästä Kolumbiaan, jututtivat johtajia ja tavallisia ihmisiä ja julkaisivat vuonna raportin "Women, War and Peace" vuonna 2003.

– Tämä on aivan loistava valinta, koska Ellen Johnson-Sirleaf ja Leymah Gbowee Liberiasta ovat naisia, jotka todellakin haastoivat miehet, kun rauhaa ei syntynyt. Kristityt ja musliminaiset yhdessä ovat molemmat tehneet valtavan työn.

– Olen hirveän iloinen, että Ellen on tämän saanut. Mehän yhdessä teimme raportin YK:lle. Olen ollut järjestämässä naisten huippukokousta hänen kanssaan. Hän on todellakin esimerkki Afrikalle.

Johson-Sirleafista Rehnillä on vain positiivista sanottavaa.

– Hän on kivenkova, määrätietoinen ja hyvin älykäs. Hänhän on opiskellut Harvardissa ja tehnyt töitä Maailmanpankille ja YK:lle. Kovasti hän on tehnyt maailmanrauhan eteen.

Rehnin mielestä on hyvin tärkeää, että palkinto meni naisille ja Afrikkaan.

– Valintaa ei voi pitää yllätyksenä, minusta se on erittäin hieno. Gbowee tekin paljon pohjatyötä rauhan hyväksi. Johnson-Sirleaf on johtanut Liberian jälleenrakentamista uskomattomalla tavalla. Todella hyvä valinta.

Yksi kolmasosa palkinnosta meni Jemeniin Tawakkul Karmanille.

– Jemeniläistä naista en tunne. Kuitenkin jo se, että on naisaktivisti Jemenissä, on kaikkien palkintojen arvoista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat