Mainos

Elisabet prinsessasta kuningattareksi - kuvia vuosikymmenten varrelta

Britannian kuningatar Elisabet II:n on ollut vallassa 60 vuoden ajan. Monarkian merkkipaalua juhlitaan näyttävästi koko viikonlopun ajan.

Elisabet II on maansa 40:s kuninkaallinen hallitsija ja Britannian toiseksi pisimpään hallinnut monarkki kuningatar Viktorian jälkeen.

Kruununprinsessa Elisabet 11-vuotiaana isänsä kuningas Yrjö VI:n kruunajaispäivänä 12. toukokuuta 1937.

Elisabet oli syntyessään vain "tavallinen" prinsessa. Mutta elämä muutti suuntaansa, kun hänen setänsä, kuningas Edvard VIII luopui kruunusta.

Toisen maailmansodan syttyessä kruununprinsessa oli 13-vuotias. Varttuessaan hänkin halusi tehdä osansa sotaponnistelujen eteen ja saikin koulutuksen automekaanikoksi ja autonkuljettajaksi.

Kuningatar on toistaiseksi ainoa kuninkaallisen perheen naispuolinen jäsen, joka on palvellut asevoimissa. Kuva on vuodelta 1945.

Marraskuussa 1947 kruununprinsessa Elisabet meni naimisiin kreikkalaissyntyisen siniverisen Philipin kanssa. Prinsessa oli valinnut sulhasensa jo vuosia aikaisemmin, mutta häitä oli lykätty "sopivaisuussyistä".

Hääpäivänä Britanniassa vallitsi vielä ankara elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden säännöstely. Kerrotaan, että tavalliset ihmiset lähettivät sadoittain voin ja sokerin ostokuponkeja Buckinghamin palatsiin kunnon hääkakkua varten.

Elisabet ja Philip olivat virallisella kiertomatkalla brittiläisessä kansainyhteisössä, kun heidät saavutti tieto kuningas Yrjö VI:n kuolemasta.

Kuva on otettu Keniassa 6.2.1952, kuninkaan kuolinpäivänä. Kiertue keskeytettiin, ja prinsessana matkaan lähtenyt Elisabet palasi kuningattarena kotiin.

Harvoin nähty kuva vuodelta 1952. Kuningatar hulluttelee kahden vanhimman lapsensa prinssi Charlesin ja prinsessa Annen kanssa Balmoralin linnassa, Skotlannissa.

Elisabetin ja Philipin kaksi kaksi nuorempaa lasta ovat prinssit Andrew ja Edward.

Lapsenlapsia heillä on yhteensä kahdeksan ja lapsenlapsenlapsiakin jo kaksi.

Kuningatar Elisabetin kruunajaiset järjestettiin Westminster Abbeyn katedraalissa 2.6.1953. Tavallinen kansa pääsi ensimmäistä kertaa seuraamaan tilaisuutta, sillä yleisradioyhtiö BBC näytti sen uuden keksinnön - television - välityksellä.

Kruunajaisseremonia on noudattanut samaa kaavaa jo noin tuhat vuotta, aina Vilhelm Valloittajan ajoista lähtien.

Kruunajaiset pidetään yleensä vähintään muutama kuukausi valtaannousun jälkeen, kun edellisen monarkin kuoleman suruaika on ohitse.

Kuningattaren elämän kaksi tärkeää asiaa: corgit ja kamera.

Elisabetin rakkaus koiriin on tunnettu seikka. Hieman vähemmän tunnettua on hänen valokuvausharrastuksensa. Varsinkin nuorempana hänet on nähty usein napsimassa kuvia taskukameralla.

Kuva Windsorin puistossa on otettu vuonna 1960.

Lomalla kuninkaallisen jahdin Britannian partaalla. Kuva on vuodelta 1972.

Kuningatar Elisabetin valtakaudella Britanniassa on ollut tähän mennessä 12 pääministeriä, Winston Churchillista David Cameroniin.

Tässä kuvassa vuodelta 1979 kuningatar on yhdessä pääministeri Margaret Thatcherin kanssa Kansainyhteisön kokouksessa Lusakassa.

Kaunistautumisen hetki Windsorin hevostapahtuman kuninkaallisessa aitiossa, 1987.

Prinssipuoliso Philip oli juuri tulossa joukkueineen kouluratsastusareenalle.

Pikku prinssit William ja Harry seuraavat poolo-ottelua isoäidin kanssa, 1987.

Koirien lisäksi kuningatar Elisabet pitää hevosista ja hevosurheilusta.

Kuvasta päätellen Windsorin kuninkaallisessa hevostapahtumassa 1997 kaikki ei sujunut aivan toivotulla tavalla.

Vuonna 2005 toisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut 60 vuotta. Juhlallisuuksiin osallistuivat myös kuningatar Elisabet ja Edinburghin herttua prinssi Philip.

Myös Madame Tussaudin vahakabinetti on muistanut kuningattaren timanttijuhlia. Tuorein Elisabetia esittävä vahanukke paljastettiin 14. toukokuuta.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.