Mainos

Elintarviketyöläiset: Ruuan verotusta alennettava

Ritva Savtschenko (vas.) jatkaa Suomen elintarviketyöläisten johdossa. Liiton edustajakokous valitsi hänet tänään Hyvinkäällä yksimielisesti uudelleen puheenjohtajaksi. Liitto ilmoitti myös jatkavansa itsenäistä työehtosopimuslinjaa.

Edustajakokous vaatii ruuan verotuksen alentamista tuloveroalennuksen sijaan. Kokouksen kannanotossa se muistutti, että ruuan arvonlisävero nostettiin 17 prosenttiin vuonna 1995. Liiton mukaan tämän kerrottiin olleen väliaikaista.

-Samalla hallitus ilmoitti, että vero lasketaan takaisiin 12 prosenttiin vuonna 1998. Hallitus on kuitenkin pettänyt lupauksensa. Ruokaa verotetaan meillä EU-maista toiseksi raskaiten, arvosteli liitto. Liitto ihmettelee, että budjettiriihessä väännettiin kättä vain tuloverojen alentamiseksi. Kovan kohun jälkeen pienituloisen kukkaroon jää kuukaudessa pari euroa enemmän kuin nyt.

Ruuan arvonlisäveron alentaminen on liiton mielestä sosiaalisin tapa kohentaa pienituloisten elinoloja.

Elintarviketyöläiset ovat huolissaan myös EU:n itälaajentumisen vaikutuksista työpaikkoihin. Kannanotossa tähdennetään suurten kotimaisten ruokatalojen ja leipomoiden toimintojen laajentamisen ulkomaille olevan iso uhka elintarvikealan työntekijöille Suomessa.

-Alhaiset työvoimakustannukset ja yritysten matala verotus ovat houkuttaneet siirtämään työvoimavaltaista tuotantoa yhä enemmän Baltian maihin, joissa myös halvemmat raaka-aineet vähentävät suomalaisten raaka-aineiden käyttöä ja puolivalmisteiden tuotantoa.

Liitto uudisti tavoitteensa työajan lyhentämisestä 30 viikkotuntiin ansiotasoa alentamatta. Liitto myös tukee kaikkia pyrkimyksiä, joilla lyhentämisneuvottelujen aloittamista voidaan nopeuttaa.

-Työajan lyhentämien lisää työllisyyttä, ja työllisyyden hoito on työmarkkinaneuvottelujen tärkeimpiä kysymyksiä tilanteessa, jossa työttömyysluvut ovat kääntyneet kasvuun, muistutti edustajakokous.

Elintarviketyöläisten liitto jatkaa itsenäistä työehtosopimuslinjaa. Tällä menettelyllä liitto uskoo saavuttamansa jäsenistönsä kannalta parhaimman lopputuloksen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.