Elinkeinoministeri Lintilä lateli suorat sanat ministeri Kiurun pakkokaranteeniehdotuksesta: "Kukaan ei ole kuitannut eikä ymmärtänytkään, mikä niissä on taustalla"

4:48
Katso videolta Lintilän koko haastattelu.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) latoi suorat sanat perhe- ja peruspalveluministeriministerin Krista Kiurun (sd.) ehdotuksesta asettaa koronan riskimaista tulevat pakkotestiin ja -karanteeniin.

– Mielestäni ministeri Kiurun esityksiä kukaan ei ole kuitannut eikä ymmärtänytkään, mikä niissä on taustalla. Ne tulivat täysin henkilökohtaisena ministeriön kantana, eikä hallitus ole niihin millään tavalla sitoutunut, Lintilä lateli.

Lintilää pohditutti myös asian oikeudelliset kysymykset. 

– Pitää pitää mielessä, että niitä karanteeneja ei voi määrätä ministeriö, ei valtioneuvosto. Kiurun sanomiset ovat olleet oman ministeriönsä kantoja, Lintilä korosti.

– Pidän hyvin outona pakkokaranteeneja. Onko valtioneuvostolla oikeudellisesti edes valta tehdä päätös? Ehkä Kiurulla on ollut hätiköintiäkin ja ehkä ministeriön sisällä painetta, mutta aika outo ratkaisu pakkokaranteenit.

– Keskusta-ministereille tämä tuli yllätyksenä.

Huoli myös taloudesta

Lisäksi Lintilä oli huolissaan Suomen taloudesta, jos rajoituksia tiukennetaan. Hän haluaisi, että rajoituksia höllennettäisiin.

Tällä hetkellä Suomeen saa matkustaa, mikäli maassa on todettu 8 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon tarkastelujaksolla.

– Tilanne on huolestuttava. Meidän olisi enemmän keskusteltava siitä, onko ilmentymisluku 8, jota käytetään tällä hetkellä. Nyt käytiin läpi vain tilannekatsausta. Huomenna sitten päätöksiä, ei tämä helppoa tule olemaan.

– Meidän pitäisi ottaa eurooppalainen linja. Kahdeksan on hyvin alhainen luku. Uusimaahan pitäisi tällä hetkellä olla kiinni. Jos Uusimaa olisi valtio, se olisi punaisella listalla.

– Nyt pitää katsoa iso kuva kansainvälisesti, Miten kauan kestämme sulkemista ja millä kriteereillä. Tämä on se pääkysymys. Ymmärrän hyvin, että menemme terveys edellä, mutta mihin asti menemme, se on mielestäni merkittävä kysymys, Lintilä sanoi tuohtuneen oloisena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja