Eläinsuojeluyhdistys: Parvekeverkko pelastaisi monen kissan hengen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry toivoo, että parvekeverkkojen asentaminen sallittaisiin kerrostaloissa asuviin kissatalouksiin. Lyhytkin pudotus voi viedä kerralla kaikki kissan yhdeksän henkeä.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry toivoo, että korkeissa rakennuksissa asuvat kissataloudet velvoitettaisiin suojaamaan parvekkeensa verkoilla tai lasituksilla ja että taloyhtiöt sallisivat suojauksen käytön.

– Parvekeverkko pelastaisi joka vuosi kymmeniä kissoja kuolemalta ja vakavilta loukkaantumisilta. On harhaluulo kuvitella, että kissa on tasapainoilun mestari, joka korkealta tipahtaessaan päätyy aina jaloilleen. Kaupunkioloissa matalaltakin pudonneen kissan vammat ovat usein pahoja, koska alla ei ole pehmeää maastoa, HESY:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen perustelee.

Ruotsissa yli viiden metrin korkeudessa asuvien kissanomistajien on eläinsuojeluasetuksen nojalla pakko verkottaa parvekkeensa, jos kissa oleskelee siellä yksin.

Parvekeverkkoja voidaan vastustaa ulkonäön vuoksi


Suomessa parvekkeiden suojaaminen on tällä hetkellä eläinten omistajien omalla vastuulla. Valitettavasti kaikki eivät koe suojaamista tarpeelliseksi. Ongelmallista HESY:n mielestä on se, että toisinaan parvekeverkkojen asettamista vastustaa taloyhtiö, joka katsoo verkon olevan sopimaton talon julkisivuun ja vaatii rangaistusseuraamusten uhalla asukasta poistamaan sen.

– On ymmärrettävää, jos verkko on poistettava sen takia, että parveke on luokiteltu varapoistumistieksi. Tietoomme on kuitenkin tullut tapauksia, joissa verkko on täytynyt poistaa häiritseväksi katsotun ulkonäön takia. Tällöin kissanomistajan vaihtoehdot ovat vähissä: edessä on joko muutto, ulkoilmaan kaipaavan kissan pitäminen sisällä tai parvekkeen suojaaminen muunlaisin, usein epävarmemmin keinoin. Pahimmillaan kissan sallitaan ulkoilla vapaasti parvekkeella, jolloin tipahtamisriski on erittäin suuri, Luukkainen selventää.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähde: Hesy.fi

Kuvat: Shutters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja