Eksoottisimmat lemmikit: Harvinaisuuksia sekä ei-toivottuja vieraita

Perinteisesti eksoottisina lemmikkeinä on pidetty erilaisia papukaijoja, käärmeitä, liskoja ja muita matelijoita. Suomen lemmikkieläinmarkkinoille ilmestyy yhä eksoottisempia eläimiä, joista tässä esittelyssä muutama mielenkiintoinen tulokas.

Siilit

Lemmikkisiilit ovat eri lajia kuin eurooppalainen siili, jonka pitäminen lemmikkinä on kiellettyä. Lemmikkisiilit ovat afrikkalaisia kääpiösiilejä, eli valkovatsasiilejä ja egyptiläisiä suippokorvasiilejä. Siili on touhukas, yöaktiivinen eläin, joka tarvitsee paljon tilaa ja liikuntaa. Piikeistä huolimatta sitä voi jopa silittää!

Siilit ovat hyönteissyöjiä, lemmikkisiiliä voi ruokkia hyönteisten lisäksi esimerkiksi kissan kuivamuonalla, jauhelihalla, kanalla ja kalalla. Siili voi saada aikaan melkoisesti sotkua, ja sen asumus tulisikin siivota päivittäin. Lemmikkisiilit eivät vietä talvihorrosta, eivätkä ne kestä kylmää.

Pitkäkorvajerboa

Pitkäkorvajerboa on pieni, gerbiiliä muistuttava jyrsijä, jolla on hauska nimi ja huomiota herättävä ulkomuoto. Kiinan ja Mongolian aavikkoalueita kotoisin olevalla otuksella on erittäin isot korvat, pikkuruiset etukäpälät, voimakkaat takajalat ja vartaloon nähden suhteettoman pitkä häntä. Jerboa liikkuu samaan tapaan kuin kengurut, ja se pystyy hyppäämään jopa pari metrin pituisen loikan. Suurien korviensa ansiosta se kuulee mahdolliset saalistajat jo kaukaa, ja korvilla on mahdollisesti merkitystä myös eläimen ruumiinlämmön säätelyssä. Tämä siisti, hajuton, kiltti ja helposti kesyyntyvä pikkujyrsijä on toistaiseksi hyvin harvinainen lemmikkieläimenä.

Madagaskarin sihisevä torakka

Torakkaa pidetään yleisesti inhottavana ja ei-toivottuna tuhohyönteisenä. Torakoita on maailmassa kuitenkin yli 4000 lajia, ja joitakin niistä pidetään jopa lemmikkeinä. Madagaskarin sihisevä torakka on yksi suurimmista torakkalajeista. Niitä on helppo käsitellä, ne eivät pure, eivätkä ne siivettöminä pysty lentämään. Lemmikkitorakat elävät muutaman vuoden, ja niiden asumukseksi käy kannellinen terraario. Tämä torakkalaji on pääosin kasvissyöjä, niitä voi ruokkia esimerkiksi hedelmillä, vihanneksilla ja koiran kuivamuonalla. Häirittynä torakka päästää kovan, sihisevän äänen.

Opossumi

Pussieläimiin kuuluva opossumi on vielä harvinainen lemmikkieläin. Opossumeita on useita lajeja, joista lemmikkinä pidettävä laji on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva lyhythäntäinen opossumi Monodelphis domestica. Lemmikkiopossumi on pienikokoinen, tiheäturkkinen harmaanruskea otus, joka kesyynnyttyään on lempeäluonteinen ja seurallinen ihmisiä kohtaan. Opossumien kesken tulee helposti nahistelua, joten lemmikkeinä ne viihtyvät parhaiten ilman lajitovereitaan. Opossumi on kaikkiruokainen, sen ravinnoksi käy esimerkiksi hedelmät, vihannekset, keitetyt kananmunat ja hyönteiset.

Savannah

Savannah on uudehko kissarotu, joka on syntynyt kesykissan ja servaalin risteymänä. Servaali on kesykissaa suurempi, täplikäs afrikkalainen kissaeläin. Risteytyksen tavoitteena on ollut luoda lemmikkikissa, jossa "villi" ulkonäkö yhdistyisi kesykissan lempeään luonteeseen. Savannah on tavallista kissaa suurempi, lihaksikas kissa, jonka turkki on täplikäs tai raidallinen. Savannahien jalostukseen liittyy monenlaisia ongelmia, ja ne eivät ole kaikissa maissa hyväksyttyjä lemmikkieläiminä.

Sokeriorava

Eloisa ja utelias sokeriorava on viehättävä lemmikkiuutuus. Australiasta ja Uudesta-Guineasta kotoisin oleva pieni ikiliikkuja lukeutuu pussiliito-oraviin. Nilkkojen ja ranteiden välisen ihopoimun avulla sokeriorava pystyy liitämään kymmeniä metrejä puiden välillä. Sokeriorava on saanut nimensä ruokavalionsa perusteella, ne ovat mieltyneet makeisiin hedelmiin, nektariin ja eukalyptuspuun mahlaan. Lemmikkisokerioravaa voi ruokkia esimerkiksi hedelmillä, hyönteisillä ja kissan kuivamuonalla. Enimmäkseen yöaktiivinen eläin tarvitsee paljon tilaa ja mahdollisuuden kiipeilemiseen. Sokerioravat ovat leikkisiä ja erittäin sosiaalisia, niitä pitäisi olla aina vähintään kaksi yhdessä. Sokeriorava on melko vaativa lemmikki ja se tarvitsee paljon huomiota omistajaltaan. Yksinäinen ja toimeton sokeriorava voi masentua, jopa kohtalokkain seurauksin.


Teksti: Tuuli Turtola

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat