EKP jätti ohjauskorot ennalleen

Euroalueen kasvutahti pysyy lähiaikoina vaimeana, ensi vuodelle luvassa 0,8 prosenttia.

Euroopan keskuspankki EKP jätti odotetusti ohjauskorkonsa ennalleen torstain kokouksessaan. EKP teki saman ratkaisun myös edellisessä korkokokouksessaan lokakuussa, jolloin se päätti pitkän koronnostojen sarjan.

EKP:n neuvosto totesi kokouksen päätteeksi, että inflaatio on viime kuukausina hidastunut, mutta että se todennäköisesti nopeutuu lähitulevaisuudessa uudelleen, ainakin tilapäisesti. Odotus on, että EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoite saavutetaan vasta vuonna 2025.

Euroalueen kokonaisinflaation odotetaan olevan keskimäärin 5,4 prosenttia tänä vuonna, 2,7 ensi vuonna 2024 ja 2,1 prosenttia vuonna 2025. Vuonna 2026 se jäisi 1,9 prosenttiin.

Inflaation hidastuessa myös pohjainflaatio on vaimentunut entisestään, mutta euroalueen sisäiset hintapaineet ovat koholla edelleen, EKP toteaa. Talouskasvu euroalueella pysyy vaimeana ja ensi vuodelle on luvassa 0,8 prosentin kasvua, joka vuonna 2025 kiihtyy 1,5 prosenttiin.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen katsoi EKP:n lausunnon poikenneen tiukkuudessaan selvästi Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin kannanotosta.

– Ihan eri ääni kellossa kuin Fedillä eilen. Ensi vuonna linja tulee kuitenkin vääjäämättä pehmenemään ja luvassa on tuntuvaa korkojen laskua, Hännikäinen totesi viestipalvelu X:ssä.

EKP ei tiedotteessaan anna osviittaa korkojen laskusta, vaan sanoo korkojen olevan tasolla, jota ylläpitämällä edesautetaan inflaatiotavoitteen saavuttamista.

Myös Yhdysvaltojen keskuspankki Fed piti ohjauskorkonsa ennallaan keskiviikkona päättyneessä kokouksessaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat