Yhdysvaltain keskuspankin hurja koron nostaminen vaikuttaa Euroopan talouteen: "Jos joudutaan lähteä pelastamaan Italiaa, se on aivan mahdoton operaatio"

EKP:llä ylimääräinen kokous korkotason noususta 1:55
EKP järjestää ylimääräisen kokouksen Yhdysvaltain keskuspankin hurjan koron noston seurauksena.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed kohautti aiemmin tänään nostamalla ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä – korotus on suurin 28 vuoteen. Päätöksellä on vaikutuksia myös Euroopan talouteen. 

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola luonnehtii, että vaikka Fed ja EKP huolehtivat omista koroistaan itsenäisesti, Yhdysvaltojen taloudellisella menestyksellä on vaikutuksia myös Euroopan talouteen.

Niin Yhdysvaltojen kuin Euroopankin keskuspankilla on tällä hetkellä kovat inflaatiopaineet, mutta niiden perimmäiset syyt ovat erilaiset.

– Yhdysvalloissa kovat palkankorotukset ja Euroopassa ruoan hinta ja energian hinta sekä Ukrainan sota. Yhdysvaltojen hyvä talous vaikuttaa siihen, että Euroopallakin menee hyvin.

Vaikutukset heijastuvat myös valuuttakursseihin eli siihen, mikä on dollarin suhde euroon, mikä puolestaan heijastuu Euroopan vientiin. 

EKP on päättänyt tukea ohjatuilla joukkolainoilla niitä valtioita, jotka kärsivät korkojen noususta eniten. Tällä listalla ovat ainakin tällä hetkellä Espanja, Kreikka ja Italia. Pahimmissa hankaluuksissa on Italia.

– Jos ajatellaan eurokriisiä reilu kymmenen vuotta sitten, niin silloin pelastettiin Kreikkaa ja se vaati koko Euroopan avun. Nyt jos joudutaan lähteä pelastamaan Italiaa, niin Italian talous on lähes kymmenkertainen Kreikkaan verrattuna, eli se on aivan mahdoton pelastusoperaatio. 

Lue myös:

    Uusimmat