Koulut alkavat – punaisia päin ajaminen yhä yleistä

Liikenneturvallisuus ja etenkin jalankulkijoihin vaikuttavat seikat ovat nousseet esille koulujen alkamisen myötä. Autoilijoiden on erityisen tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia ja liikennevaloja koulujen läheisyyksissä ja kaupunkialueilla.

Liikenneturvan teettämän kyselytutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä autoilijasta pitää punaisia päin ajamista vakavana liikennerikkomuksena. Sitä pidetään pahempana asiana kuin esimerkiksi 15 km/h ylinopeutta. Tästä huolimatta punaisia päin ajetaan Liikenneturvan seurantatietojen mukaan noin joka seitsemäs kerta valojen vaihtuessa.

– Tulos on sikäli kuvaava, että ylinopeus on usein punaista päin ajamisen syynä. Ylinopeudella tai väärällä tilannenopeudella ajettaessa ajaudutaan tilanteisiin, joissa ei ennätä havainnoida liikennetilanteita ja reagoida valojen vaihtumiseen, jolloin päädytään ajamaan punaisia päin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen toteaa.

Monissa kaupungeissa on siirrytty jalankulkijoiden turvallisuuden parantamiseksi 30 km/h nopeusrajoituksiin. Jalankulkijan selviytymismahdollisuudet heikkenevät huomattavasti, mikäli törmäys tapahtuu yli 40 km/h nopeudella. Tämän vuoksi nopeusrajoitusten noudattaminen on erityisen tärkeää kaupunkialueilla.

Liikenneturva kampanjoi koulujen alun yhteydessä suojatieturvallisuuden puolesta yhdessä autoalan järjestöjäseniensä ja poliisin kanssa. Sosiaalisessa mediassa kampanjaan voi osallistua #sinäteetsuojatien-tagilla.

Kuva: Flickr / jklsrk

Lue myös:

    Uusimmat