Ei kesää ilman grillimakkaraa

Mutkaton lenkkimakkara maistuu sinapilla höystettynä sellaisenaan, mutta suomalaisten suosikki sopii myös ruoanlaittoon.

Talouden taantuma ei ole juurikaan vaikuttanut lihan kulutuksen kokonaismäärään. Markkinoilta saatujen tietojen mukaan jauhelihan suosio on vahvistunut ja etenkin edullinen makkara käy kaupaksi. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy selvitti lihatuotteiden käyttömuutoksia huhtikuun lopussa.

Makkara kuuluu suomalaiseen kesään yhtä varmasti kuin vesisadekin. Kokeile vaihtelun vuoksi valmistaa makkarat itse. Kotitekoiset grillimakkarat valmistetaan yhdistämällä broilerin-, naudan- ja porsaanlihaa. Kesällä kannattaa ehdottomasti kokeilla .

Perinteiset makkaraherkut

Makkarakeitto edustaa suomalaista kotiruokaa parhaimmillaan. Moderni versio makkarakeitosta on valkosipulilla maustettu , johon käytetään lihan lisäksi runsaasti kasviksia.

Uunimakkara on saunaillan ehdoton suosikki. Sami Garamin perinteinenuunilenkkikuorrutetaan juustolla. Fiinimpi täytetään sinihomejuustolla.

Aki Wahlmanin saa potkua chilistä ja makeutta omenasta. Heikon olon tai kiljuvan nälän pelastavat mausteiset makkaraperunat.

Makkarapasta haastaa jauhelikastikkeen

Kotoinen makkara toimii myös pastassa. Makkara-kasvispasta on täyttävää ja edullista kotiruokaa. Kermainen makkarakastike toimii myös pastan lisukkeena.

Kasviksilla höystetty makkarapaistos on perinteistä makkarapannua kevyempi vaihtoehto. Maija Silvennoisen resepti maistuu varmasti myös kauniimmalle sukupuolelle.

Todellinen makkarafani korvaa makaronilaatikon jauhelihan tietysti lenkkimakkaralla. yhdistyy kaksi suomalaisten suosikkiruokaa.

Makkaran kaverit

Tuhdin makkaran lisukkeena maistuu ruokaisa salaatti tai ateriaan keventävä kasvislisäke. Värikäs sopii hyvin grillimakkaran lisäkkeeksi. Kesäinen maistuu myös makkaran lisäkkeenä.

Jos kaipaat makkaran kanssa jotain kevyempää vaihtoehtoa, kokeile raikasta varhaiskaalisalaattia tai mausteista välimeren kasvissalaattia.

Tomaatti-uunilenkki

1 pkt (850 g) lenkkimakkaraa
noin 2 rkl sinappia (Pirkka)
noin 100 g emmentaljuustoa (Pirkka)
3 tomaattia
1 iso sipuli
1/2-1 rkl öljyä
1/2 rkl juoksevaa hunajaa (Pirkka)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl oreganoa

Kuori makkara ja leikkaa siihen syvät viillot. Nosta makkara voideltuun uunivuokaan lenkin muotoon. Levitä viiltoihin sinappia.

Viipaloi juusto ja työnnä jokaiseen viiltoon juustoviipale.

Puolita tomaatit ja viipaloi ne. Leikkaa sipulit ohuiksi suikaleiksi. Kuullota sipuleita öljyssä pari minuuttia, mausta ne hunajalla, suolalla ja pippurilla. Kaada sipuliseos makkaran keskelle. Levitä sipuleiden päälle tomaatit ja mausta vielä oreganolla. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Resepti: Ruokakesko

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat