Mainos

Egyptin kaupungit sekasorrossa

Egyptin presidentti Hosni Mubarakin on pian tehtävä nopeita päätöksiä, jotta väkivalta ei puhkea silmittömäksi.

Oppositiopuolueet Mohamed ElBaradein johdolla ovat vaatineet Mubarakia neuvottelupöytään tilanteen rauhoittamiseksi.

- Halua hänellä neuvotteluihin ei välttämättä ole, mutta pian ollaan tilanteessa, että jotain on pakko tapahtua. Joko hermot pettävät ja turvaudutaan merkittävään väkivaltaan tai sitten on tehtävä muita radikaaleja ratkaisuja, sanoo Professori Hannu Juusola.

Poliisi vetäytyi tänään kaduilta mutta uutistoimisto AFP:n mukaan poliisit olisi komennettu takaisin kaduille pitämään järjestystä yllä. Turvattomuutta lisäävät ryöstely ja vankilapaot. Kairossa lentokenttä on tukkeutumassa tuhansien ulkomaalaisten ja egyptiläisten pyrkiessä pois maasta.

- Armeija on aika huono järjestyksenpitäjä, koska ihmisiä on kaduilla yksinkertaisesti aivan liikaa. Poliisia taas vihataan, eivätkä he uskalla sen takia olla kaduilla tai sitten taustalla voi olla hallituksen tietoinen pyrkimys kaaokseen ja sen syntymiseen, Juusola sanoo.

Yhdysvaltojen sana painaa

Ulkomaista presidentti Mubarak kuuntelee tarkasti etenkin Yhdysvaltain kantaa, koska sillä on Egyptissä merkittävä rahoittajan rooli.

- Mubarak kuuntelee Egyptin armeijaa, pientä hallitsevan puolueen eliittiä ja ulkomaista ennenkaikkea Yhdysvaltain sana painaa paljon.

Lähetystöä ei suljeta

Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Egyptiin. Vakavinta matkustussuositusta eli kehotusta poistua maasta harkitaan, mikäli turvallisuustilanne heikkenee vielä nykyisestä.

- Lähetystöjä emme ole sulkemassa tässä tilanteessa, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden päällikkö Pasi Tuominen.

Katso Rita Strömmerin juttu (Seitsemän uutiset 30.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.