Mainos

Egyptin entiselle presidentille vankeusrangaistus – myös kuolemantuomio vahvistettiin

Egyptiläinen tuomioistuin on tuominnut maan entisen presidentin Mohamed Mursin elinkautiseen vankeusrangaistukseen vakoilusta ja vahvistanut hänen aikaisemman kuolemantuomionsa.

Mursia syytettiin vakoilusta islamistiryhmä Hamasille, libanonilaiselle Hizbollahille ja Iranille. Egyptissä elinkautisen vankeusrangaistuksen pituus on 25 vuotta.  

Myös Muslimiveljeskunnan korkea-arvoinen johtaja Mohamed Badie sai saman tuomion. Elinkautinen rangaistus annettiin yhteensä 17:lle. Lisäksi tuomioistuin antoi kuolemantuomiot yhteensä 16 syytetylle salaisten dokumenttien toimittamisesta ulkomaille. Tuomioista voi valittaa. Korkea-arvoinen Muslimiveljeskunnan jäsen kommentoi, että Mursin elinkautinen vankeusrangaistus on naula Egyptin demokratian arkkuun.  

Entinen armeijan komentaja, nykyinen presidentti Abdel Fattah al-Sisi on sanonut Muslimiveljeskunnan olevan uhka kansalliselle turvallisuudelle. Ryhmä itse sanoo olevansa sitoutunut rauhanomaiseen aktivismiin.  

Viime kuussa sekä Mursi että Badie tuomittiin kuolemaan vuoden 2011 vankilapakoon liittyvässä oikeudenkäynnissä. Tuomion mukaan Muslimiveljeskunnan edustajat tappoivat ja kidnappasivat poliiseja, hyökkäsivät poliisin tiloihin ja murtautuivat ulos vankilasta tuolloisen presidentti Hosni Mubarakin vastaisessa kansannousussa.  

Lisäksi Mursi on jo aiemmin toisessa oikeuskäsittelyssä tuomittu 20 vuodeksi vankeuteen väkivaltaan yllyttämisestä.  

Mursi ei pidä tuomioistuinta lainvoimaisena, vaan sanoo oikeuskäsittelyiden olevan osa vallankumousta. Uutistoimisto Reutersin mukaan oikeuden Mursille nimittämä asianajaja kertoi tiistaina valittavansa Mursin kuolemantuomiosta.

EU tuomitsi kuolemantuomiot, Yhdysvallatkin huolissaan

EU on tuominnut jo viime kuussa Mursin ja useiden muiden kuolemantuomiot. EU:n mukaan tuomion taustalla on virheellinen oikeudenkäynti. Myös Yhdysvallat on ilmaissut huolensa Egyptin kuolemantuomioista.   

Mursi oli Egyptin ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti. Armeija syöksi hänet vallasta vuonna 2013.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.