Mainos

Egypti yrittää selvittää Tutankhamonin kohtalon

Egyptiläistutkijat haluavat kolmiulotteisella röntgenkuvauksella tietoa faaraon sairauksista, vammoista ja todellisesta iästä sekä kuolinsyystä.

Egyptiläistutkijat aikovat selvittää faarao Tutankhamonin kuolinsyyn.

Tutankhamon hallitsi Egyptiä yli 3000 vuotta sitten ja kuoli tiettävästi teini-ikäisenä. Nyt arkeologit aikovat nostaa Tutankhamonin muumion haudastaan ja käyttää kolmiulotteista röntgenkuvausta sen sisuksen tutkimiseen.

- Saamme tietoa hänen sairauksistaan, vammoistaan ja todellisesta iästään. Saamme vastauksen kysymykseen siitä, kuoliko hän luonnollisista syistä vai surmattiinko hänet, kertoo Egyptin muinaismuistoista vastaava johtaja Zahi Hawass.

Brittiarkeologi Howard Carter löysi Tutankhamonin haudan vuonna 1922 Luxorin Kuninkaiden laaksosta. Muumiota ympäröi loistelias varustus, jonka ehkä tunnetuin osa on faaraon kultainen hautanaamio. Aarteet siirrettiin museoihin, mutta muumio jätettiin hautaan kiviarkussa.

Arkku avattiin viimeksi vuonna 1968, jolloin se röntgenkuvattiin. Kuvaus paljasti kallovamman, mikä kiihdytti murha-arvailuja. Kolmiulotteisen röntgenkuvauksen odotetaan paljastavan sen, onko kallovamma iskun aiheuttama. Mahdolliset murhaajaepäillyt ovat ylipappi ja armeijankomentaja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.