Eeva Lehtimäen kommentti: Marinin linjapuheen demari-buffet – joko Etelärannassa on nähty pyörtyileviä vuorineuvoksia?

Sanna Marin pitI SDP:n linjapuheen Tampereella – MTV:n kenttästudio oli paikalla 53:12
Sanna Marin pitI SDP:n linjapuheen Tampereella – MTV:n kenttästudio oli paikalla, katso video!

Pääministeri Sanna Marinin ensimmäinen linjapuhe SDP:n puheenjohtajana ei sisältänyt suuria uutisia, arvioi MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Täällä kapteeninne Sanna Marin. Tervetuloa Demari-risteilylle kohti 2030-lukua. Hyvinvointivaltion runsas buffet-pöytä on auki ja jokainen voi noukkia lautasensa täyteen. Ei mitään kiistanalaista tai liian mausteista.

Näin voi tiivistää Sanna Marinin ensimmäisen linjapuheen annin Tampereen puoluekokouksessa.

Neljänkymmenen minuutin ja kahdeksan sivun puhe oli sujuva ja siitä löytyi jokaiselle puoluekokousedustajalle kattaus tuttuja demariarvoja ja tavoitteita.

Työllisyystoimista ei vielä uutta

Puheenjohtaja lupasi, että syyskuun budjettiriihessä hallitus tekee päätöksiä ja luo näkymän, jolla työllisten määrä kasvatetaan 30 000:lla. Tämäkin on kerrottu useaan kertaan jo aiemmin.

Päätösten lykkääminen, näkymät ja tiekartat eivät tuo vielä yhtään työpaikkaa lisää. Niinpä syyskuun budjettiriihestä ei ilmeisesti kannata odottaa kovin suuria ja konkreettisia tekoja.

Marin ei suoralta kädeltä tyrmännyt esimerkiksi kiistanalaista eläkeputken poistoa, mutta puheen keinovalikoima tuskin tyydyttää elinkeinoelämää tai yrittäjiä.

Palkansaajien ei tarvitse ainakaan vielä syyskuussa pelätä, että heidän etuuksiaan ryhdyttäisiin leikkaamaan voimalla. SDP:n työllisyyskeinoja ovat mm. perhevapaauudistus, oppivelvollisuuden laajentaminen, maksuton toinen aste, päivähoitomaksujen alentaminen, työvoimapalveluiden vahvistaminen, ikääntyneiden työntekijöiden tukeminen ja osatyökykyisten työllistäminen.

Useimmat näistä keinoista vaikuttavat vasta myöhemmin. Ajattelen jo lämmöllä valtiovarainministeriön virkamiehiä, jotka saavat muuttaa erilaiset uudistukset mitattaviksi työpaikoiksi. Näin on sovittu hallitusohjelmassa eli rahaministeriö todentaa päätösten vaikuttavuuden.

Lyhennetty työaika, sama palkka

Eniten julkista keskustelua tulee herättämään puoluekokouksen linjaus, että demarit lähtevät edistämään työajan lyhennystä. Puheessaan Marin nosti tavoitteen vahvasti esiin. Puheenjohtajan mukaan on mahdollista samaan aikaan lisätä tuottavuutta, parantaa työoloja ja vähentää työtunteja esimerkiksi kuuteen päivässä ilman että palkkataso laskee.

Tähän työhön Marin kutsui palkansaajaliikkeen myös mukaan. Palkkaneuvotteluissa tavataan.

Joko joku on raportoinut Etelärannan eteen pyörtyilevistä vuorineuvoksista? 

Kiinnostavaa päätyykö tavoite myös SDP:n eduskuntavaaliohjelmaan 2023.

Veroja, veroja!

Marin puhui pitkään myös tulo- ja varallisuuserojen kasvamisesta sekä oikeudenmukaisesta verotuksesta. Veroilla ohjataan myös ilmastotavoitteiden toteuttamista. 

– Ilman progressiivista verotusta sekä tiivistä ja laajaa veropohjaa taloudellinen eriarvoisuus jatkaa kasvuaan.

Uudistuksiin ja julkisen puolen kasvattamiseen tarvitaan tuloja ja ilman merkittävää työllisyyden kasvua tien toisessa päässä ovat erilaiset veronkorotukset. 

Esimerkiksi kokoomus ja nykyinen SDP tuskin löytäisivät yhteisymmärrystä verotuksen linjasta, jos puolueet jostain syystä olisivat päätymässä samaan hallitukseen.

Ilmastonmuutos oli niin isossa osassa puheessa, että vihreät saavat vilkuilla selkänsä taakse, etteivät menetä otetattaan johtavana ilmastopuolueena. Jo nyt Marin syönee myös vihreiden kannatusta. 

Marinin puhe sai innostuneen vastaanoton Tampere-talolla ja puoluekokousväki lähti tyytyväisenä kotiin. Uuden puheenjohtajan vedolla ei ole luvassa suurta linjanmuutosta. Vuoden 2020 SDP on jopa entistä punaisempi, vihertävämpi ja aatteellisempi.

Tunnelmaa ei kannata pilata rahahuolilla ja miljardien kestävyysvajeella. Marin maalasi näkymän monista uudistuksista, niiden rahoittamisesta väännetään sitten myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat