Edu Kettunen

Julkaistu 26.03.2003 14:05

Edu Kettunen on suomalaisen musiikkimaailman arvostettu ammattilainen. Edu nousi julkisuuteen 1980-luvun alkupuolella Broadcast-yhtyeen myötä. Edesmenneen Broadcastin kanssa hän teki viisi albumia, mutta samanaikaisesti työteliäs mies julkaisi pitkäsoittoja myös omalla nimellään. Pitkälle uralle mahtuu lukuisia soololevyjä ja useita ikimuistettavia lauluja.

Edun soolouran megahitti on ollut Lentäjän poika kappale, jota koko Suomi lauloi 1980-luvun loppupuolella. Edu Kettusen lähihistoriasta löytyy mm. 1998 toteutettu kolme K:ta -yhteistyöprojekti. Ystävykset Kuustonen-Kaartamo-Kettunen julkaisivat tuolloin menestysalbumin ja kiersivät keikkailemassa suuren suosion saattelemina maamme suurimmilla paikkakunnilla. Lisäksi Edu on säveltänyt musiikkia mm. tv-sarjoihin, mainoksiin ja toiminut tuottajana muiden artistien levyillä.

Biisintekijänä ja tekstittäjänä Edu on vertaansa vailla. Hän kirjoittaa pieniä tarinoita tavallisista ihmisistä, joiden ilot ja murheet syntyvät pienistä asioista - elämästä. Kettusen maailmassa ollaan usein matkalla, tai ainakin lähdössä. Diesel savuttaa, matkamittari pyörii ja ikäväkin alkaa vaivata. Kysyttäessä maestrolta, mistä biisi-ideat syntyvät, hän vastaa ykskantaan: "Hyvä kysymys, johon en tiedä vastausta. Pyörittelen vain päässä jotain asiaa, rakentelen ja alan tehdä."

Kettunen on syntyperäinen helsinkiläinen, mutta viihtyy paremmin maaseudun rauhassa. Vaimonsa Lissun kanssa hän asuttaa Salossa vanhaa maalaistaloa ja pihapiiristä löytyvät myös työskentelytilat. Järjestyksessään kahdeksas sooloalbumi Jokapojan Hollywood on työstetty omassa studiossa ja on edumaiseen tapaan vahvasti "tee-se-itse"-levy. Levy ilmestyi helmikuussa 2000, ja siltä on lohkaistu singleiksi biisit Taivaansininen BMW ja Rauhaton.

Monitoimimies on vastannut sävellys-, sanoitus- ja sovitustyöstä ja soittanut melkein kaikki albumilla kuultavissa olevat instrumentit. Myös kansitaide on Edun käsialaa. Jokapojan Hollywood on suurella sydämellä tehty julkaisu. Vaikka tarinoiden perusteemat ovat pääosin tuttuja, kuullaan levyllä entistäkin tarkkanäköisempää Edua. Kynästä on piirtynyt paitsi teräviä kuvia ihmisistä ja ajasta, myös entistä hienovaraisempia melodioita.

(Teksti perustuu Universal Musicin aineistoon)

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki