Dyykkausta Ranskan malliin

Asta Lius muutti vuoden vaihteessa Ranskaan. Hän irtisanoi vuokra-asuntonsa Tampereelta, myi ja lahjoitti pois suurimman osan omaisuudestaan ja otti menolennon kauniiseen satukaupunkiin, Ranskan Montpellieriin. Uusi koti vuokrattiin puolituttujen suomalaisten kautta, mutta perillä odotti yllätys: vuokratakuu olikin roimasti enemmän kuin Suomessa. Kun säästöt menivät vuokratakuuseen, täytyi kätevän kuvataiteilijan ottaa käyttöön mielikuvituksensa: miten sisustaa uusi koti ilman rahaa?

Asta Lius on sisustanut uutta kotiaan pieteetillä. Vaikka kaikki on kierrätettyä, katujen varsilta kerättyä ja roskalavoilta löydettyä, koti vetää vertoja monille kalliilla maulla sisustetuille kilpailijoilleen. Kätevissä käsissä vanha punottu tuoli saa uuden värin ja löydetyt ikkunapuut muotoutuvat vaatenaulakoksi. Ennen asuntoon päätymistä tavarat käyvät kuitenkin läpi varsin tarkan syynin.

- Sadekelillä en keräile mitään, sillä etenkin puutavara menee silloin huonoon kuntoon. Yksi varma apuri dyykkausreissuillani on koirani Spenser; jos se kiinnostuu jonkun tavaran aromeista liian paljon, en huoli tavaraa kotiini, Asta nauraa.

Graafikon, taittajan ja kuvataiteilijan töitä tekevä Asta on löytänyt uuden puolen itsestään puolipakotetun dyykkauselämän alettua.

- Kyllähän dyykkaaminen otti aluksi ylpeyden päälle. Ensimmäisen viikon istuin uudessa tyhjässä ullakkoasunnossani ja mietin, mitä tekisin. Kun kiertelin kaduilla, huomasin tien varsilla hyvää poisheitettyä tavaraa, mutta en uskaltanut ottaa niitä mukaani. Nopeasti kuitenkin tajusin, että myös muut tekevät täällä samaa. Näin uskaltauduin viemään löydettyjä aarteitani uuteen kotiini. Nyt olen enemmänkin vain ylpeä omasta ekologisesta elämäntavastani. Toki pesen kaikki sisälle tuomani tavarat perusteellisesti ja moneen kertaan. Mitään homeista ja muuten epämääräistä en suostu kotiini ottamaan.

Roskalavoilta ja tienvarsilta on löytynyt kahden huoneen ja keittiön ullakkoasuntoon jo varsin mukavasti tavaraa: keittiön pöytä on tyylikäs vanha ikkuna puukarmeineen, makuuhuoneessa on tilava vaatekomero, olohuoneessa sohva. Olohuoneen seinällä komeilee hieno peili.

- Oikeastaan asunto on jo aika mukava. Minusta tämä on hienoimpia asuntoja, joissa olen koskaan asunut. Seuraavaksi tarkoitukseni on löytää keittiöön astiakaappi. Tällä hetkellä sen virkaa toimittaa pahvilaatikoista kyhäämäni hyllykkö, Asta kertoo. Niina Rintamäki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja