Mainos

"CTRL-C, CTRL-V" uskonnoksi Ruotsissa – onnistuisiko sama Suomessa?

Verkkopiratismi on hyväksytty uskonnoksi Ruotsissa. Ylen mukaan Ruotsin keskusviraston kamarikollegio on rekisteröinyt piratismia kannattavan Kopimism-liikkeen uskonnolliseksi järjestöksi.

Liike pitää informaatiota pyhänä ja heidän sakramenttinsa on kopioiminen. Suomessa tällainen liike ei voisi saada uskonnollista statusta.

– Pidän tätä lähinnä hupaisana uutisena. Suomessa tällainen ei taatusti saisi rekisteröityneen uskonnollisen yhdyskunnan asemaa, kertoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg.

Hän vertaa tapausta yli kymmenen vuoden takaiseen tapahtumaan Suomessa. Tällöin uuspakanallinen wicca-yhteisö pyrki Suomessa rekisteröitymään yhdyskunnaksi siinä onnistumatta - vaikka se on maailmallakin laajasti tunnustettu uskonnolliseksi liikkeeksi.

– Suomessa yhdyskunnaksi tunnustamisessa ei oteta kantaa siihen, onko joku liike uskonnollinen vai ei. Täällä on tietyt kriteerit, joiden mukaan joku voi saada uskonnon statuksen.

Suomessa uskonnon statuksen kriteereitä ovat muun muassa vakiintuneet toiminta- ja rituaalikäytännöt sekä tietty opillinen kokonaisuus ja sakraalikirja. Suomessa yhteisö voi hakea halutessaan rekisteröidyn yhdyskunnan statusta, ja päätöksen asiassa tekee opetusministeriö.

Wiccan tapauksessa kielteistä vastausta perusteltiin sillä, että wiccalaisuudesta ei ole tehty "vakiintunutta, esimimerkiksi uskontunnustuksiin, pyhiin kirjoituksiin tai muihin pyhinä pidettyihin perusteisiin perustuvaa oppijärjestelmää".

– Suomessa wiccan lisäksi muun muassa scientologit ovat yrittäneet saada uskonnon statusta, mutta hekään eivät ole saaneet.

Sohlberg muistuttaa, että Suomessa on paljon yhteisöjä, jotka eivät edes halua hakea rekisteröityneen uskonnon statusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.