CNN: YK korjaa arviotaan Libyan tulvien kuolonuhrien määrästä alaspäin useilla tuhansilla

Video näyttää libyalaisten patojen pettämisen aiheuttamat käsittämättömät tuhot – miten ne olisi voitu välttää? 10:10
Video näyttää libyalaisten patojen pettämisen aiheuttamat käsittämättömät tuhot – miten ne olisi voitu välttää?

YK:n tuoreen arvion mukaan tulvissa on kuollut noin 4 000 ihmistä ympäri Libyaa. Lisäksi yli 9 000 ihmistä on kadoksissa.

YK on korjannut arviotaan Libyan tuhoisissa tulvissa kuolleiden ihmisten lukumäärästä alaspäin useilla tuhansilla, kertoo uutiskanava CNN. YK perustaa tuoreen arvionsa Maailman terveysjärjestön WHO:n lukuihin, joiden mukaan hieman alle 4  000 ihmistä on kuollut ympäri Libyaa.

Korjatun arvion mukaan lisäksi yli 9  000 ihmistä on kadoksissa.

Eilen YK kertoi Punaiseen Puolikuuhun viitaten, että pelkästään Välimeren rannikolla sijaitsevassa Dernan kaupungissa tulvissa on voinut kuolla jopa 11  300 ihmistä. Libyan Punainen Puolikuu kuitenkin kiisti myöhemmin kuolleiden määrän olevan niin korkea.

–  Me käytämme WHO:n juuri vahvistamia lukuja, YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin edustaja Farhan Haq sanoi CNN:lle sunnuntaina.

Libyan Punainen Puolikuu oli sanonut CNN:lle aiemmin sunnuntaina, ettei se ollut ikinä julkaissut aiemmin levinnyttä Dernan korkeaa kuolonuhrien määrää YK:lle.

–  Olemme järkyttyneitä, että nimemme on sekaantunut näihin lukuihin, Libyan Punaisen Puolikuun edustaja Tawfik Shoukri kertoi puolestaan AFP:lle.

–  Tämä aiheuttaa vain hämmennystä ja ahdistusta kadonneiden perheille, hän jatkoi.

Todellista uhrimäärää ei tiedetä

CNN tiedusteli Haqilta, miksi YK oli kertonut aiemmin väärän lukeman.

–  Monissa eri tragedioissa päädymme tarkistamaan lukujamme, Haq sanoi ja alleviivasi näin tapahtuvan nyt myös Libyan kohdalla.

Haqin mukaan YK tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa lukujen tarkistamiseksi, mistä mahdolliset lukujen korjaukset myös johtuvat. Hän painotti, että arvio kuolonuhrien lukumäärästä on muuttuva ja se voi paitsi nousta myös laskea.

Viikko sitten sunnuntaina Dernan kaupunki jäi tulvavesien alle myrskyn murrettua kaksi patoa. Todellista uhrimäärää ei tiedetä.

Ruumiita on jäänyt raunioihin ja ajautunut tulvavesien mukana mereen. Viime päivinä rannalle ajautuneita ruumiita on löydetty Libyassa sadoittain.

Lue myös:

    Uusimmat