Chilen viranomaisia syytetään siviilien kiduttamisesta, tappamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä – maan presidentti kiistää räikeät syytökset: "Meillä ei ole mitään salattavaa"

7:03
Chilen kaduilla autot palavat ja levottomuuksien uhriluku nousee – kysymme Suomen-Chilen suurlähettiläältä, onko maahan enää turvallista matkustaa

Chilen presidentin Sebastian Piñeran mukaan hänen hallituksellaan ei ole "mitään salattavaa" liittyen syytöksiin poliisiväkivallasta maata riepotelleissa mellakoissa.

Poliisin on syytetty tappaneen, kiduttaneen ja käyttäneen seksuaalisesti hyväksi siviilejä hallinnon vastaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Mielenosoituksissa vastustetaan elinkustannusten jatkuvaa nousua.

Syyttäjien mukaan 20 kuolleesta viiden epäillään kuolleen turvallisuusjoukkojen käsissä.

– Olemme olleet täysin läpinäkyviä luvuista, koska meillä ei ole mitään salattavaa, presidentti sanoi puheessaan keskiviikkona.

YK tutkii syytöksiä poliisiväkivallasta. Chileläinen ihmisoikeusinstituutti on ilmoittanut, että sillä on käsissään yli 180 tapausta, joihin liittyy muun muassa sotilaspoliisien tekemiksi epäiltyjä murhia ja kidutusta.

Presidentti on luvannut, että väärinkäytöksiin syyllistyneitä viranomaista rankaistaan aivan yhtä kovin keinoin kuin vandalismiin tai väkivaltaan syyllistyneitä mielenosoittajia.

Piñera on laittanut hallitustaan uusiksi ja ilmoittanut toimista, joilla hän pyrkii rauhoittamaan mielenosoituksia. Esimerkiksi keskiviikkona hän allekirjoitti lain, joka asettaa maan minimikuukausipalkan noin 420 euron suuruiseksi.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Piñeran eroa, mutta oikeistopresidentti ei ole moiseen suostunut.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja